Het optreden met Via Lactea
Het optreden met Via Lactea Foto: Maurice van Dijk

Oranje uit IJsselmuiden vice-wereldkampioen mars 2022

· leestijd 1 minuut Algemeen

KERKRADE/IJSSELMUIDEN - Oranje uit IJsselmuiden mag zich de komende vier jaar vice-wereldkampioen mars in de Worlddivision noemen. Vorige week gaf het een indrukwekkend marsoptreden dat werd beloond met 93,44 punten. Dit resulteerde in een gouden medaille met onderscheiding van de jury.

Op zaterdag 30 juli deed Oranje voor de zevende keer mee aan het prestigieuze muziekevenement voor de blaasmuziek, het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Voor de marswedstrijd heeft Oranje een muziekarrangement laten schrijven, dat volledig is geschreven op het te lopen marsconcours. 

Met de mars ‘Via Lactea’, de Latijnse benaming voor de Melkweg, maakt Oranje een reis door de ruimte. Na afloop van hun optreden, werd hun optreden betiteld als een serieuze titelkandidaat. Zoals Korpsmuziek omschreef: “Oranje IJsselmuiden heeft ons meegenomen in een muzikaal verhaal! Goede visuele effecten, gewaagde elementen, vernieuwing (versterking)! Heel sterk optreden: kon zomaar een titelkandidaat zijn!”

Tijdens de prijzenceremonie bleek dan ook wel dat ook de jury onder de indruk was van het optreden en werd het optreden gewaardeerd met 93,44 punten, goud met onderscheiding. Uiteindelijk goed voor een fantastische tweede plaats in de eind ranking, met 0,09 punt verschil met de kampioen mag Oranje zich vier jaar lang WMC vice-wereldkampioen mars in de world division noemen.

Tijdens de showwedstrijden in de Worlddivision behaalde Oranje ook een gouden medaille. Met de show ‘FOUR’, gebaseerd op Vivaldi’s bekendste werk Four Seasons liet Oranje een prima show zien. “Het verhaal van de show wordt duidelijk verteld: de muziek in de seizoenen is goed gekozen. Het levert ons veel verschillende sferen op”, aldus muziekkenners op de tribune. Het leverde Oranje uiteindelijk 80,29 punten op, een top 10 notering in de eind ranking en ook goed voor een gouden medaille.

“We schreven historie met één van de meest verrassende mars optredens tijdens het WMC”, zegt zegt tambour-maître Harold Krikke . “Bij al onze deelnames was het streven om de magische grens van 90 punten te doorbreken. Nooit lukte dat. Wat hebben we een prestatie neergezet en wat zijn we ongelooflijk trots’. Zoals we op de jurytapes terug hoorden: ‘We kwamen om de grasmat op te vreten en dat is gelukt.”

Tijdens de marswedstrijden was er ook een extra prijs te winnen voor de beste Drum Major. Elke tambour-maître werd apart beoordeeld op uitvoering en exercitie en Harold Krikke wist uiteindelijk als derde te eindigen in het overall klassement.

De ontlading tijdens de prijzenceremonie.