De Lijkwade van Turijn tentoongesteld in de Buitenkerk
De Lijkwade van Turijn tentoongesteld in de Buitenkerk (foto: Maarten van Gemert)

Buitenkerk toont beroemde Lijkwade van Turijn: sterfdoek van Jezus Christus

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – De Buitenkerk pakt deze zomer uit met twee tentoonstellingen. In het noordertransept worden pronkstukken tentoongespreid uit het rijke roomse verleden van Kampen. Aan straatzijde is een expositie ingericht rondom de Lijkwade van Turijn. In dit doek zou Jezus Christus zijn gewikkeld na gestorven te zijn. Samen met informatiepanelen en Romeinse attributen wordt het hele verhaal verteld rondom Jezus’ marteldood.

(door Maarten van Gemert)  

Na twee jaar afwezigheid is de zomertentoonstelling terug in de Buitenkerk. In de rooms-katholieke kerk aan de Buiten Nieuwstraat zijn talrijke voorwerpen en curiosa uitgestald, plus tal van documenten uit het eigen parochie-archief, om te proeven aan het rijke roomse leven dat ook Kampen gekend heeft. In het zuidertransept is een tweede expositie ingericht rondom een replica van de Lijkwade van Turijn. De sporen op het doek wijzen onmiskenbaar naar de persoon van Jezus.

Fotonegatieven
Volgens historische overleveringen heeft de lijkwade vanuit Jeruzalem een lange reis gemaakt langs diverse plaatsen met de nodige ontberingen tot het uiteindelijk in 1578 in Turijn belandde. Daar wordt het nog steeds bewaard door het Vaticaan en zelden tentoongesteld. Vanaf het begin heeft men geloofd dat dit het linnen was waarin Jezus werd gewikkeld na van het kruis te zijn gehaald. Verering van het doek heeft het Vaticaan toegestaan maar zij heeft het nooit als authentieke relikwie erkend.
Toen in 1898 een foto werd gemaakt van de lijkwade, werd op het negatief van de foto pas echt duidelijk een man zichtbaar. Met verwondingen opgelopen tijdens de kruisweg zoals in de Bijbel geschetst. Vanaf dat moment is de belangstelling van de wereld gewekt en betwisten wetenschappers elkaar omtrent de echtheid, de ouderdom en of we het over Jezus’ sterfdoek hebben.

Reconstructie
Naast een levensgrote replica van de Lijkwade van Turijn toont deze tweede expositie ook een driedimensionale foto van het doek. Plus een reconstructie van het beeld van Jezus in het graf en attributen als de doornenkroon, het geselwapen en de spijkers. Via grote informatiepanelen wordt het verhaal verteld van de Lijkwade van Turijn. Daarmee wordt het een compleet en indrukwekkend geheel. Na de reguliere zondagsvieringen en op woensdag tot en met zaterdag van 13.30-16.30 uur te bezoeken tot en met 28 augustus. De Lijkwade van Turijn is een doek om bij stil te staan. Letterlijk en figuurlijk.


Beeld van het gefolterde Corpus Christi (foto: Maarten van Gemert)