Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Gerben Wijnja, raadslid van D66.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Gerben Wijnja, raadslid van D66. Foto: Eigen foto

Raadspraat D66: Problemen oplossen

· leestijd 2 minuten Algemeen

Misschien ben je wel gewend dat de problemen uit het journaal zelden echt direct voor jou iets betekenen. Wereldproblemen die ver weg lijken of ongrijpbaar zijn.

Maar boem! Dit jaar ligt er ineens een berg van kwesties bij ons allen op de keukentafel. Voelbaar en tastbaar.

De oorlog in Oekraïne, energieprijzen die door het dak gaan, dreigende armoede en de steeds zichtbaardere klimaatverandering met droogte, hittegolven en natuurbranden.

Zoveel moeilijke problemen dat de moed je misschien wel in schoen zinkt. Zeker als je vervolgens ziet hoe daarop de maatschappelijke discussie verloopt.

Want die discussie gaat steeds minder vaak over oplossingen en hoe we tegengestelde belangen overbruggen. In plaats daarvan zie je politici die problemen ontkennen of onvrede zelfs opstoken uit eigen belang. En steeds vaker is er sprake van intimidatie en bedreigingen.

Zo komen we met elkaar geen steek verder.

Terwijl we in dit kleine land voor hele grote ingewikkelde problemen staan. Denk aan de stikstofvervuiling. Door decennialang moeilijke beslissingen voor ons uit te schuiven, zitten we nu met de gebakken peren. De natuur kachelt rap achteruit, de bouw van woningen loopt vast en de boeren missen perspectief voor de toekomst. Zolang we de stikstofvervuiling niet oplossen, dreigt Nederland op het slot te gaan.

En dat raakt ons allemaal, ook in Kampen: van woningbouw, aanpak N50, economische ontwikkeling, volksgezondheid, herstel en behoud van natuur en de leefbaarheid op het platteland.

De oplossing van dit ingewikkelde probleem gedijt slecht bij polarisatie en platte slogans.

Het eerlijke verhaal is dat we onze landbouw anders moeten inrichten. We moeten boeren nieuw perspectief geven en ondersteunen in het veranderingsproces. En overigens is het probleem groter dan de landbouw, ook andere sectoren zullen aan de bak moeten.

De zorgen om de toekomst raakt veel van onze inwoners. De boeren in Kampen hebben onlangs op een goede, eerlijke en waardige wijze in onze gemeenteraad verteld over hun zorgen voor de toekomst. Met een forse delegatie veelal jonge boeren. Echt een voorbeeld hoe het ook kan.

Daar moet ik wel bij zeggen dat ik echt pijn in mijn hart voel als ik de omgekeerde Nederlandse vlaggen zie hangen in onze gemeente. Ik vind het zo inzetten van dat nationale symbool pijnlijk en ongepast. Ik had het fatsoenlijker gevonden als de sponsorende veevoerbedrijven gekozen hadden voor de massale aanschaf van rode boerenzakdoekvlaggen in plaats van de nationale driekleur zo te gebruiken.

De rijksoverheid en provincie moeten nu als eerste aan de slag. De rol van de gemeente is beperkt, maar de oplossing van de stikstofvervuiling is heel belangrijk voor alle Kampenaren. Want naast de 250 veeteeltbedrijven in onze gemeente, wachten er de komende jaren duizenden mensen op een woning en een baan.

Wij zijn blij dat de nieuwe coalitiepartijen in Kampen hebben afgesproken om boerenbedrijven te helpen met nieuwe verdienmodellen voor een vitaal platteland.

Laten we in Kampen op zoek gaan naar hoe we kunnen zorgen dat agrarische bedrijvigheid in onze gemeente een voorbeeld kan zijn voor een moderne vitale circulaire landbouw.

Herstel van natuur, perspectief voor het platteland en toekomst voor de mensen in de stad.


Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Gerben Wijnja, raadslid van D66.