Algemene Ledenvergadering ChristenUnie in de Oosterholthoeve
Algemene Ledenvergadering ChristenUnie in de Oosterholthoeve Foto: Harro Pruijssen

Algemene Ledenvergadering ChristenUnie

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

In de Oosterholthoeve hield de ChristenUnie 14 november de Algemene Ledenvergadering. Uiteenlopende onderwerpen stonden op de agenda.

Herdenking

De avond begon met een herdenking van Gerrinus Klooster, die afgelopen jaar op jonge leeftijd overleed. Hij was een man met veel kennis, was op de achtergrond aanwezig en bezat bijzondere humor. Hij was jarenlang actief en betrokken bij de ChristenUnie.

Water

Een presentatie over ‘water’ werd ingeleid door raadslid Harro Pruijssen. Het belang van water zal in de toekomst groter worden. Door droogte hebben we funderingsschade, schade in de landbouw, bodemdaling, weinig koelwater en voor scheepvaart. Te veel water geeft rampen zoals in 1953, in Limburg en omstreken in 2020 of bijna-rampen zoals in 1993 en 1995. In Pakistan, waar een gebied van 6 keer zo groot als Nederland onder water staat, worden 33 miljoen mensen getroffen. De komende jaren moeten keuzes gemaakt worden over onze kustlijn. Kunnen onze rivieren en dus de IJssel, vrij blijven lozen als de zeespiegel stijgt. Er zijn toekomstscenario’s in ontwikkeling die ook gevolgen kunnen hebben voor Kampen. Als rentmeester hebben we de aarde in beheer op een manier die moet weerspiegelen hoe waardevol God de schepping zelf vindt. Doen we dat? De ChristenUnie doet volgend jaar mee met de Waterschapsverkiezingen. De taken van het waterschap worden steeds ingewikkelder. In het verleden zijn keuzen gemaakt rond Kampen (Balgstuw, Reevediep) en in de toekomst zullen politieke keuzen van ons worden gevraagd.

Oekraïners

Marleen Kragt en Natasja Demchuk uit Oekraïne vertellen over de opvang van Oekraïners in de gemeente Kampen. Marleen is namens De Hoeksteen betrokken bij de opvang van mensen uit Oekraïne. Voor de oorlog was er al contact met de kerk in Novograd. De gezamenlijke kerken in IJsselmuiden besloten hulp en opvang te bieden. De pastorie van de Rooms Katholieke kerk in IJsselmuiden is opvangplek. In worden 62 personen opgevangen. Natasja voelt zich onderdeel van de Hoeksteen. De Hoeksteen en kerken denken na over lange termijn, bijv. taallessen. De scholen in onze gemeente hebben een programma voor Oekraïense kinderen en jongeren. Ook krijgen ze bij de Pieter Zandt taallessen aangeboden. Zo kunnen ze hopelijk volgend schooljaar met een vervolgstudie beginnen. Zie https://nos.nl/nieuwsuur/video/2446977-kerken-in-kampen-vangen-vluchtelingen-op voor een reportage op Nieuwsuur over onder andere Marleen en Natasja.

Kogge en keuzes

We stemden over bestuurswisselingen en Ad van der Maarel volgt die Hilco van der Wal als voorzitter op. Jenneke Nieuwenhuis blijft in het bestuur en Jeanine Kuiperij komt erbij. Jesse van Dam zet een jongerenafdeling op. Tijdens de rondvraag komt de kogge ter sprake. Waar moet deze komen? De voorkeur van de ChristenUnie is het station. Het is onzeker of de kogge in dat gebouw past. Een tweede optie is de koggewerf. Er moet binnenkort een besluit genomen worden.

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44