De vergelijkingstabel
De vergelijkingstabel Foto: Twitter

HART VOOR KAMPEN: WERKEN MOET LONEN

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

KAMPEN – Op Twitter gaat een rekenvoorbeeld rond waarbij een vergelijking is gemaakt tussen werken niet werken. Die vergelijking werd gemaakt door een financieel professional. Voorzichtige conclusie: de werknemer kwam er slecht van af. De twitteraar wil graag aandacht voor die berekening en daarmee aandacht voor Jan Modaal. Want #werkenmoetlonen twittert zij. Hart voor Kampen is het daar volledig mee eens.

Binnen de raad heeft armoede, mensen op bijstandsniveau, wel een plekje gevonden. Er wordt zeer regelmatig aandacht voor gevraagd. Ook weer bij het vaststellen van de Begroting 2023. Maar soms is het voor Jan of Jannie Modaal met een (deeltijd)baan een ander verhaal. Voor deze categorie maar ook bv. ondernemers die in financiële problemen dreigen te raken door de inflatie of hoge energieprijzen is er nauwelijks aandacht.

Voor alle duidelijkheid: dit overzicht is niet bedoeld om de bijstandsgerechtigde op de strafbank te zetten, maar de kant van de werkende te belichten. In beide berekeningen is het uitgangspunt een alleenstaande moeder met 3 kinderen. De ene moeder werkt (zij heeft een modaal inkomen van 46.000 euro) en de andere zit in de bijstand. Het verschil bedraagt maar liefst 33.809 euro die negatief uitvalt voor de werkende moeder. Het gaat om hier de grote lijnen, niet de details. 

Hart voor Kampen legde deze berekening daarom voor aan de gemeente Kampen. Het blijkt dat deze tabel in hoofdlijnen, ook van toepassing is op de situatie in Kampen. 

Op de website van Hart voor Kampen (https://www.hartvoorkampen.nl/werken-moet-lonen/) vind je meer informatie over huidige regelingen binnen de gemeente Kampen. Maar ook bv. informatie om een afspraak te maken met de gemeente om je financiële situatie eens door te nemen. “Als je in de financiële problemen dreigt te raken wacht daar dan niet mee. Het is best moeilijk om die stap te zetten maar afwachten helpt ook niet. De mensen bij de gemeente zijn ervoor om je te helpen”, aldus Bergstra.