Afbeelding
Foto: OBS Het Meerrijk, Nationale Voorleesdagen

OBS Het Meerrijk geeft een feestje

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Op woensdag 25 januari was er een feestje op basisschool Het Meerrijk. 

Bij de start van de Nationale Voorleesdagen kwamen kinderen en ouders van groep 1-2 en peuteropvang De Ballon naar school voor een meertalig voorleesfeest. Dit werd georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Kampen.

Het prentenboek van het jaar is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. 

Dat werd voorgelezen in het Nederlands, en ook in het Turks en Arabisch. Wethouder Boddeus kwam op Het Meerrijk op bezoek om voor te lezen en ook ouders, leerlingen van groep 8 en leerkrachten lazen met veel plezier voor. 

Na het voorlezen lagen de kleurplaten klaar, kleurden de kinderen hun eigen modderfeestje in, terwijl de ouders met elkaar konden praten.

Voorleesconsulent Patricia Volmer is blij met zulke feestjes: “Het is geweldig dat de ouders en kinderen hier zijn. Voorlezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Het is ook mooi dat er ouders zijn die in het Turks of Arabisch willen voorlezen want je eigen taal, de taal van je hart, mag er zijn, ook in de klas. Vaak denken mensen dat ze altijd Nederlands moeten praten met hun kinderen, ook als ze dat zelf nog niet zo heel goed kunnen. Maar het is beter als je de taal spreekt waarin je echt verbinding kunt maken met elkaar.”

Het Meerrijk werkt samen met peuteropvang De Ballon van Prokino en met Bibliotheek Kampen aan een doorgaande leeslijn. Daarbij is veel aandacht voor lezen, leesplezier en praten over boeken.  Kinderen van Het Meerrijk en De Ballon hebben de beschikking over een prachtige schoolbieb. Belangrijk, want veel (voor)lezen zorgt voor een rijke woordenschat en maakt dat kinderen ook beter worden in taal en lezen. 

Aan het eind van dit meertalige voorleesfeest kregen alle kinderen De Nationale Voorleestas met daarin het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’, een kleurplaat en voorleestips in de taal van het hart. Hiermee kunnen kinderen ook thuis voorgelezen worden uit dit vrolijke boek. De meertalige kinderen hebben een Turkse, Arabische of Poolse vertaling mee naar huis gekregen zodat deze kinderen ook in de eigen taal van de ouders voorgelezen kunnen worden.

De Nationale Voorleestas is beschikbaar gesteld door Stichting Lezen om te stimuleren dat zoveel mogelijk kinderen thuis voorgelezen worden.

Voorlezen beleef je samen.

Afbeelding
Afbeelding