Bart Jan Gardebroek
Bart Jan Gardebroek

Alliantie Overijssel presenteert kandidaten en programma

· leestijd 1 minuut Algemeen

WIERDEN - In Wierden vond zaterdag 4 februari de presentatie plaats van kandidaten en programma van de nieuwe politieke beweging Alliantie. “We zijn een burgerbeweging van onderop met leden die zich betrokken voelen bij onze hele provincie: van Ommen tot Oldenzaal, van Hardenberg tot Haaksbergen, van Tuk tot Tubbergen”, vertelt Marinus den Hartogh, lijsttrekker voor Alliantie Overijssel. Kampenaar Bart-Jan Gardebroek staat als 3e op de lijst.

De kandidaten van Alliantie Overijssel hebben zorgen over de staat van het land en zijn geïnspireerd door ‘Een nieuw sociaal contract’ van onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. “We horen te vaak: ‘het mag niet van Brussel’ of ‘het kan niet’ vanwege het rekenmodel,” licht Den Hartogh toe. Hij vat het partijprogramma nog eens krachtig samen. “Alliantie zegt juist: het kan wél!”

Speerpunten zijn een nieuwe bestuurscultuur, stoppen van het huidige stikstofbeleid en bestaanszekerheid. “Neem nu het absurde stikstofbeleid van de kabinetten-Rutte: boeren die zich aan de wet hebben gehouden zitten toch zonder vergunning en provincie Overijssel legde hen zelfs een last onder dwangsom op.” Als aardwetenschapper, melkveehouderszoon en co-auteur van het boek ‘Stikstof: van technocratische tunnelvisie naar realistisch rentmeesterschap’ (De Nieuwe Denktank) weet lijsttrekker Den Hartogh als geen ander hoe het stikstofbeleid de samenleving in Overijssel en Nederland dreigt te verlammen, de rechtszekerheid bedreigt en hoe het natuurbeleid beter kan en moet.

Hetzelfde geldt voor de nieuwe pensioenwet. Die legt volgens de fractie grote risico’s bij de hardwerkende werknemer, terwijl de financiële instellingen er beter van worden. Lobbyisten uit de financiële sector hadden meer invloed op de inhoud van deze concept-wet dan gekozen volksvertegenwoordigers. “Alliantie staat voor een waardevast en gegarandeerd pensioen”, aldus Den Hartogh. Alliantie gaat voor minstens drie zetels in elke provincie waar de beweging meedoet. Dat geeft recht op een zetel in de Eerste Kamer om de pensioenwet tegen te houden en het stikstofbeleid bij te sturen.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 12 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 23 uur geleden
Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 28 mrt, 06:57
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 27 mrt, 23:23
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57