Deze bijdrage van raadspraat is geschreven door Edward Boon van de D66-fractie.
Deze bijdrage van raadspraat is geschreven door Edward Boon van de D66-fractie. Foto: Henri van der Beek

Spandoeken, tractoren en melkbussen; indrukwekkende vergaderavonden

· leestijd 1 minuut Algemeen

Ik keek de raadszaal eens rond. Inwoners van het Kampereiland en omwonenden van het Van Heutzplein zaten zij aan zij. Wat een indrukwekkend beeld. Deze inwoners lieten zien dat ze met velen zijn. Dat hun zorgen er toe doen. Zo’n avond blijft je als commissielid lange tijd bij. Inmiddels ben ik enkele jaren raadscommissielid namens D66 Kampen en een paar van dit soort momenten kan ik me nog levendig herinneren.  

De eerste keer was kort nadat ik beëdigd was. We vergaderden over een voorstel om het voorveld van het sociaal domein anders in te richten. De betrokken zorgorganisaties maakten zich zorgen over dit plan en kwamen protesteren. Buiten bij het gemeentehuis stonden veel zorgmedewerkers met spandoeken klaar om de commissieleden op te wachten. Toen ik op weg was naar het gemeentehuis, merkte ik dat ik het wat spannend vond. Dat was natuurlijk niet nodig, want achter die spandoeken stonden vriendelijke mensen. Ze deelden hun zorgen en gaven ons informatie mee. Hierdoor werd ik weer aan het denken werd gezet. 

Afgelopen najaar kwam een grote groep boeren met hun tractor naar het gemeentehuis. Ik had beelden gezien van geblokkeerde provincie- en stadhuizen met soms een grimmige sfeer. Maar zoals dat in Kampen gelukkig gaat, kwamen deze inwoners heel duidelijk, maar wel op een fatsoenlijke manier hun punt maken. Het beeld van de grote tractoren voor het gemeentehuis maakte indruk. Net als de indringende toespraak die één van de boeren namens de hele groep hield. Deze avond vond ik een mooi voorbeeld hoe je als inwoners je zorgen echt zichtbaar kunt maken en je boodschap ook echt overkomt.

Het schuttersgilde in Kampen is ook zo’n groep die zichzelf altijd goed weet te laten zien en horen als we het over Oud & Nieuw hebben. Afgelopen jaren kwamen ze vaker met melkbussen naar het gemeentehuis. En dat had altijd effect. 

Ik roep u als inwoners op om vaker aanwezig te zijn bij vergaderingen. Laat uzelf zien of horen. Het doet er toe en heeft echt toegevoegde waarde. Dit maakt onze lokale democratie zichtbaar en levendig. De griffie of één van de commissieleden kan u altijd advies geven of met uw meedenken als u het lastig vindt hoe u dit het best kan aanpakken. U hoeft trouwens niet altijd met zorgen, of een kritisch geluid te komen. Als u ergens positief over bent of iets juist graag wilt, is dat geluid net zo belangrijk om te laten zien of horen. 

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.