PS maken bezwaar tegen rijksbezuinigingen op cultuur

Partnerbijdrages

OVERIJSSEL - Provinciale Staten (PS) van Overijssel hebben in ruime meerderheid een motie aangenomen om de voorgestelde Rijksbezuinigingen op cultuur in Oost-Nederland aan te vechten. De motie werd ingediend door het CDA met steun van VVD, Christenunie en D66. SP, Groenlinks en PvdA stemden eveneens voor de motie.

In de motie wordt 'de onevenredige verdeling' van de bezuinigingen als belangrijkste bezwaar aangemerkt. Het zwaartepunt van de bezuinigingen op cultuur zou vooral in het oosten van Nederland liggen, terwijl het westen ontzien wordt. Dit zou in tegenspraak zijn met eerdere toezeggingen van het kabinet.

Als gevolg van deze bezuinigingsmaatregel is er in de regio Oost (Overijssel en Gelderland) een totaalbudget van zes miljoen euro beschikbaar voor de twee bestaande orkesten: het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest. Dat is een halvering van het oorspronkelijke budget.

Gedeputeerde Staten is gevraagd om de Tweede Kamer op de hoogte te stellen van de bezwaren. Daarnaast is verzocht samenwerking met de provincie Gelderland te onderzoeken om tot een breder draagvlak voor dit initiatief te komen.