'Groep & Kick = niet goed snik' van start

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De politie is gestart met het jaarlijkse project 'Groep & Kick = niet goed snik'. De komende maanden controleren agenten weer extra op gevaarlijk rijgedrag bij fietsende schooljeugd. De controles vinden vooral plaats in de maanden oktober, november, maart en april.

Aan de aanpak werken de scholen voor voortgezet onderwijs, politie, gemeente, Halt IJsselland en het Openbaar Ministerie mee. De samenwerkende partijen willen met deze aanpak overlast, ergernis, klachten en het onmachtsgevoel van weggebruikers en bewoners van de aan de schoolroutes gelegen woningen, verminderen.

De politie controleert de fietsende jeugd op de uren dat de meeste overlast wordt veroorzaakt. De overlast veroorzakende fietsers worden niet bekeurd voor een verkeersovertreding, maar voor overtreding van de Algemene Politie Verordening (APV) van de gemeente Kampen. Hiervoor is gekozen, omdat voor een verkeersovertreding alleen een boete kan worden gegeven. Op grond van de APV is het mogelijk om Halt in te schakelen en dus ook in opvoedende zin iets te doen. Er wordt niet eerst gewaarschuwd; er volgt direct een bekeuring.

Halt IJsselland
Overtreders krijgen een Halt-bon en moeten zich melden bij Halt IJsselland in Zwolle. De jongeren voeren vervolgens onder toezicht van medewerkers van Halt in Kampen een alternatieve straf uit. Indien een jongere (of zijn/haar ouders) niet mee wil werken aan de Halteprocedure, dan wordt er alsnog een proces-verbaal opgemaakt. In overleg met het Openbaar Ministerie wordt de verdachte dan gedagvaard, wat betekent dat hij of zij zich voor de rechter moet verantwoorden. Dat de aanpak nodig is, bewijzen de cijfers van het vorige schooljaar (2010-2011). Toen werden in totaal zestig jongeren verwezen naar Halt IJsselland.