Pasjessysteem voor Kamper coffeeshop

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Een pasjessysteem en een gecertificeerde portier. Met deze twee maatregelen hoopt burgemeester Bort Koelewijn overlast van de geplande gedoogde coffeeshop in Kampen tegen te gaan. Het college maakte dinsdag het conceptbeleid openbaar en waarin volgens Koelewijn 'strenge voorwaarden' gesteld worden aan de exploitatie van het softdrugverkooppunt.

Het pasjessysteem heeft volgens de gemeente verschillende voordelen. Ten eerste is het een middel om softdruggebruik door minderjarigen tegen te gaan. Ten tweede geeft het zicht op de gebruikers, omdat de gemeente gegevens kan verzamelen over de omvang van het gebruik en de woonplaats van de gebruikers. (Persoonsgebonden gegevens mogen niet door de gemeente opgevraagd worden.) Het laatste voordeel is volgens de plannen dat een drempel opgeworpen wordt tegen gebruik omdat bezoekers zich via het pasje moeten legitimeren.

Portier
De verplichte aanwezigheid van de portier moet vooral de omwonenden beschermen tegen overlast. De portier is verantwoordelijk voor de rust op straat en moet voorkomen dat bezoekers van de shop in de nabije omgeving parkeren. Tot slot moet hij de door bezoekers gemaakte rotzooi opruimen.

De exploitant en de hulpverleningen moeten van de gemeente samenwerken om probleemgebruikers te helpen. De exploitant kan deze personen doorverwijzen naar Tactus Verslavingszorg, de GGD of het Leger des Heils. Alle personeelsleden van het verkooppunt moeten een verklaring van goed gedrag hebben.

Hulpverlening
De coffeeshop mag geopend zijn van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 22.30 uur en op zaterdag van 15.00 tot 22.30 uur. Tijdens schooluren is hij gesloten om scholieren in de pauzes weg te houden. Op verzoek van de omwonenden is de shop ook op zondag gesloten.

Het concept coffeeshopbeleid is ontstaan na intensief overleg en discussie met Tactus Verslavingszorg, politie, openbaar ministerie, inwoners en de beoogde exploitant. Opmerkingen van deze instanties en particulieren zijn waar mogelijk meegenomen in de gedoogvoorwaarden.

Op maandag 18 april vindt een bewonersbijeenkomst plaats in het stadhuis. De gemeente bespreekt hierbij of de overlast van de al bestaande horeca is verminderd dankzij het aannemen van een portier in De Moriaan. Als dit het geval is, dan legt Koelewijn de omwonenden de vraag voor of zij er ook vertrouwen in hebben dat met dit pakket maatregelen de coffeeshop niet voor overlast zal zorgen. "Als het antwoord 'nee', is dan moeten wij herbezinnen", aldus Koelewijn. "Maar uiteindelijk is het de gemeente die beslist. Ik hecht echter zeer aan de mening van de wijk en ik heb zelf zeker de overtuiging dat de buurt er geen hinder van zal ervaren".

Het conceptbesluit ligt vanaf woensdag 13 april zes weken ter inzage in het stadhuis. Inwoners en belanghebbenden kunnen vanaf die datum hun zienswijze indienen. De bewonersbijeenkomst vindt plaats om 20.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 10 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 12 uur geleden