Cultuurcentrum in de Van Heutszkazerne lijkt haalbaar

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Het vestigen van een Cultuurcentrum in de Van Heutszkazerne lijkt volgens het college van B&W haalbaar. In dit centrum moeten de volgende instellingen gevestigd worden: de Openbare Bibliotheek Kampen, het Gemeentearchief en Archeologie, de IJsselacademie en het Historisch Centrum Overijssel (HCO).

Het college onderzoekt de haalbaarheid van een Cultuurcentrum in de Van Heutszkazerne aan de IJsselkade in Kampen. De bibliotheek, de IJsselacademie en de publieksfuncties van het Gemeentearchief en Archeologie passen goed in het kazernegebouw. De depots van het Gemeentearchief, Archeologie en van het Historisch Centrum Overijssel kunnen worden ondergebracht in de exercitieloods. Het voormalige schoolgebouw is voor het realiseren van een Cultuurcentrum niet nodig. Het college stelt voor een aparte discussie te voeren over de toekomst van het schoolgebouw.

In de realisatie van een Cultuurcentrum in het monumentale pand van de Van Heutszkazerne in de binnenstad van Kampen ziet het college een grote meerwaarde. Wethouder Martin Ekker: "Verleden, heden en toekomst kunnen op deze plek met elkaar verbonden worden. Bovendien biedt het prachtige kansen om de samenwerking tussen de betrokken partijen op cultuurhistorisch gebied te verbreden en te verdiepen".



Het vestigen van een Cultuurcentrum in de Van Heutszkazerne bevat nog een aantal andere aspecten die het college heeft onderzocht. Bijvoorbeeld de wensen en voorwaarden van de toekomstige gebruikers, de monumentale status van de gebouwen, de impact van het cultuurcentrum op het verkeer en het parkeren. En heel belangrijk, wat gaat het allemaal kosten? Het vervolg haalbaarheidsonderzoek gaat uitvoerig op al deze aspecten in.

Alles afwegende stelt het college de raad voor nu met partijen te gaan onderhandelen zodat de raad in het najaar van 2011 een definitief besluit kan nemen over het wel of niet vestigen van een Cultuurcentrum in de van Heutszkazerne. De komende weken wil de gemeente de omwonenden, wijkvereniging De Binnenstad en een aantal andere organisaties informeren en bij de plannen betrekken.

De Van Heutszkazerne is eigendom is van woningcorporatie deltaWonen. Eerdere plannen van deltaWonen om in de Van Heutszkazerne 44 appartementen te vestigen, bleken niet haalbaar. DeltaWonen is erg enthousiast over de plannen en is bereid de Van Heutszkazerne langjarig aan de gemeente te verhuren.


 


Het college ziet veel mogelijkheden en kansen en stelt de gemeenteraad voor de onderhandelingen met partijen op te starten. Op 26 mei bespreekt de gemeenteraad de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek.


 

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00