Kampen aan de IJssel
Kampen aan de IJssel Foto: Harro Pruijssen

Hoe kijken we als ChristenUnie naar “Koers 2040”

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Donderdag heeft de gemeenteraad van Kampen de “Koers 2040” vastgesteld. Het is mooi om te zien dat de “Koers 2040“ aansluit op de speerpunten van de ChristenUnie.

Koers 2040

Als gemeenteraad was er de behoefte om verder vooruit te kijken. Zo groeien we bijvoorbeeld als gemeente in inwoneraantal, maar de vraag is of onze voorzieningen voldoende meegroeien?  En is over 10 jaar bijvoorbeeld onze doelstelling op het gebied van duurzaamheid nog haalbaar?

Voor de fractie van de ChristenUnie spraken we hier veel over. Het is mooi om te constateren dat de Koers aansluit bij onze speerpunten: ‘Bouwen aan zorgzame gemeenschappen’, ‘Bewonderen van elk leven op aarde’ en ‘Wij bieden rust in het huishoudboekje’, deze 3 speerpunten staan centraal voor de ChristenUnie bij de komende verkiezingen.

Veel inwoners spraken mee over de Koers, in de Stadsgehoorzaal, tijdens bijeenkomsten met scholieren en ondernemers en op de “Camping van Kampen”.

De inhoud

Voor de ChristenUnie is “Koers 2040” een verhaal over ‘wie we zijn’ en ook ‘waar we naar toe gaan’ met onze gemeente. Een stad en kernen met mensen die samen willen leven, aanpakkers en doorgeven. De wereld om ons heen veranderd razendsnel en in de ”Koers 2040” geven we aan dat we mee willen veranderen. Mee veranderen maar op onze eigen manier zoals dat bij ons past. Zowel ruimtelijk als maatschappelijk sociaal. We hebben er als ChristenUnie steeds op gehamerd dat de visie hierin realistisch moet zijn. We kunnen deze beslissingen niet alleen maken, maar we zijn daarbij afhankelijk van de beslissingen die regionaal en landelijk worden genomen.

Het liefst hadden we misschien een kaartje toegevoegd aan de koers maar dat komt bij de “Omgevingsvisie 2.0”.

We hebben afgelopen weken brieven gehad van ondernemersverenigingen over de ambitie van de gemeente op het gebied van werkgelegenheid en economie. Namens de ChristenUnie zei Jan Willem Schutte: “de koers geeft duidelijk aan dat we als gemeente niet stil blijven staan. Maar tegelijkertijd geeft deze aan dat ook niet alles kan. De ruimte om uit te breiden is beperkt, we zullen hierin regionaal moeten denken en samenwerken met andere gemeenten waar wel ruimte en mogelijkheden liggen”

Samen leven

Dit is misschien wel het thema wat ons het meest aanspreekt in deze koers. Behoud van voorzieningen, omzien naar elkaar. In de “Koers 2040” komt duidelijk naar voren dat we als gemeente willen inzetten op gezondheid en welzijn. Speerpunt voor onze fractie is het wijkgericht werken. Mensen vinden elkaar beter in kleinere gemeenschappen. Wijkgericht werken helpt daarbij.  

We vragen het college aan de slag te gaan met de nieuwe Omgevingsvisie 2.0. Deze “Koers 2040” zal daarin een belangrijke basis zijn.

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44