Kleurrijke exposities in huizen van IJsselheem

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Woonzorgconcern IJsselheem geeft (amateur)kunstenaars de ruimte om te exposeren in haar huizen. In februari worden op de locaties De Vijverhof en Myosotis in Kampen exposities gehouden. Veel werken zijn ook te koop bij de kunstenaar.

Vijverhof

In De Vijverhof exposeert de dagbehandeling van de Myosotis met "Ik ben met Catootje naar de Botermarkt geweest..."

Te zien zijn elf portretten in een driedimensionaal beeld van personages uit het liedje van Wim Sonneveld. Dit project Catootje is gemaakt door de bezoekers psychogeriatrie van de afdeling dagbehandeling "Oudestraat ".

Ruim een jaar is hier door de cliten van de dagbehandeling met veel enthousiasme aangewerkt onder leiding van Wim de Kleine, activiteitenbegeleider van deze afdeling.
Het doel van dit project is mensen met geheugenklachten het gevoel te geven met elkaar iets te kunnen presteren. Daarbij werd gebruik gemaakt van ieders mogelijkheden. Ook het gebruik van verschillende materialen zoals wol, stoffen verf, kralen en hout werden door de cliten in dit project herontdekt. Uiteraard is de expositie gepresenteerd door de cliten zelf door het instuderen en het zingen van het lied. Binnen IJsselheem is de expositie in verschillende huizen te zien

Myosotis
In Myosotis is het werk van Annie Ligthart komen hangen. Ze is in 1955 geboren in het Friese Haule en verhuisde met het hele gezin naar de Noordoostpolder. In de loop van die tijd is Annie getrouwd, daarna is zij in 2001 met haar man verhuisd naar Oosterwolde in Friesland. Nu zij in het bezit is van een eigen atelier, is er tijd voor tekenen en schilderen. Dit heeft ze haar hele leven al gedaan.
Rond 1986 is Annie voorzichtig begonnen met schilderen. "Met vallen en opstaan leerde ik - in perspectief, compositie en het mengen van kleuren te werken. Een proces wat nog steeds doorgaat", vertelt Annie.

De titel van deze expositie is 'Het jaar rond'. De onderwerpen zijn gevarieerd en ook de materialen waarmee is gewerkt, zijn wisselend. Het grootste deel bestaat uit olieverfschilderijen op doek. Verder is een aantal schilderijen uitgevoerd met acrylverf op doek. Een paar werkstukken zijn uitgevoerd op papyrus met olieverf. Het thema 'Het jaar rond' is van toepassing op het verstrijken van de seizoenen, wat ook tot uiting komt in deze expositie.