Forse klappen na duw in volle coffeeshop

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN/ZWOLLE (JPZ) - "Meneer gaf mij een duw, het was ook een beetje zijn fout". De klappen die de 20-jarige D.G. uit IJsselmuiden vervolgens uitdeelde in een overvolle coffeeshop 't Keldertje (op de oude locatie) in Kampen logen er ook niet om. Dat moest hij donderdag voor de rechtbank in Zwolle wel toegeven. Zijn tegenstander ging direct knock-out en kreeg nog een aantal forse klappen toe.

Hij was al wel behoorlijk gestraft, vond hij zelf, omdat hij een tijdje geen trainingen voor het kickboksen meer mocht bijwonen. "Leer je daar geen zelfbeheersing dan?", was de retorische vraag van een van de rechters.

In elk geval was daar op 16 maart van dit jaar niet veel van te merken. Het was ook volgens getuigen eerst heel gezellig in de kleine ruimte, totdat het latere slachtoffer binnenkwam. Hij zou zich nogal provocerend gedragen hebben gedragen. G., die nog in een proeftijd liep van een eerdere veroordeling wegens geweld, dacht eerst nog bij zichzelf: 'bemoei  je er niet mee'. Maar toen de man zich een weg baande naar de bar en G. een duw gaf kon laatstgenoemde zich toch niet beheersen en sloeg de andere bezoeker vol op zijn neus.

Die ging bewusteloos neer, maar moest toch nog een paar klappen incasseren.  Nadat het slachtoffer bij was gekomen ging hij achter zijn aanvaller aan naar buiten, maar hij werd op het trapje naar boven weer geslagen, waardoor hij steil achterover klapte.

De verwondingen vielen uiteindelijk nog mee - onder meer een hersenschudding - maar de psychische gevolgen zijn wel groot, heeft het slachtoffer de rechtbank laten weten.  "Ik ben bang dat hij of zijn vrienden wraak zullen nemen omdat ik aangifte heb gedaan. Ik durf niet meer alleen naar buiten en niet alleen thuis te zijn. Ik slaap slecht." Hij eiste voor dit leed tweeduizend euro schadevergoeding.

Dat vond de officier van justitie een beetje te gortig, onder meer omdat het slachtoffer wel aanleiding heeft gegeven tot het incident.  "Maar de reactie staat niet in verhouding", zei hij. Vijfhonderd euro smartengeld achtte hij daarom op zijn plaats. Verder eiste hij een werkstraf van tachtig uur en vier weken cel voorwaardelijk. Daarnaast zou er nog eens tachtig uur bij moeten komen van een eerder opgelegde voorwaardelijke werkstraf. Dat was omdat G. in 2009 een treinconducteur mishandeld heeft.

De uitspraak is op 8 september.



 

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden