Koelewijn kritisch over verloop raadsvergadering

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - De Kamper gemeenteraad heeft donderdagavond in 3,5 uur tijd slechts een raadsvoorstel tot stemming weten te brengen. De vergadering is om 23.00 uur geschorst door voorzitter Bort Koelewijn. Koelewijn was na afloop kritisch in een gesprek met Henk Wolters van Omroep IJsselmond: "de raad moet maar eens goed tegen het licht houden, hoe zij op een ordentelijke wijze met elkaar kunnen vergaderen." Zaterdagochtend om 07.00 uur wordt het laatste raadsvoorstel besproken.


De toon tot het voeren van lange discussies zetten de raadsleden al vroeg op de avond, want: moest de discussie over het raadsvoorstel over de sloop en restauratie van de panden aan de Bovenhavenstraat nou wel of niet gevoerd worden? Duidelijk was al dat de directeurswoning behouden zou blijven, maar de afgelopen maanden gingen ook steeds meer stemmen op die pleitten voor het behoud van de glasfabriek ernaast. Over deze panden was de raad echter niet goed genoeg geïnformeerd vonden enkele leden. Het voorstel kon volgens hen dus niet besproken worden. Uiteindelijk werd na veel vijven en zessen met 17 stemmen voor en 14 tegen dat het punt alsnog besproken ging worden.

Hierna kwam eerst het verkeerscirculatieplan aan de orde. De raad voerde deze discussie, ondanks uitvoerige discussies in de commissie, nu wederom op zeer gedetailleerd niveau. Tot irritatie van Cor Adema (CDA) die suggereerde dat al wel gestemd kon worden over de amendementen, omdat toch wel duidelijk was wat de uitslag zou zijn. Ook Holtland merkte later op dat 'we allemaal kunnen tellen' waarmee hij suggereerde dat de uitslag toch al bekend was. De discussie bleek uiteindelijk ook geen van de partijen op andere gedachten gebracht te hebben.


Hierna kwam de raad weer bij het raadsvoorstel dat eerst bijna van de agenda geschrapt was maar uiteindelijk toch in behandeling werd genomen. De beslissing over de Bovenhavenstraat. De discussie ging al snel weer over details. Details die niet op zijn plaats zijn in een raadsvergadering, maar die thuishoren in de commissie. Wethouder Bert Boerman stelde dan na enige tijd ook voor om, in tegenstelling tot zijn eerdere wens, de discussie dan toch maar terug naar de commissie te zetten. Uiteindelijk stemde ook een meerderheid van de raad hier alsnog mee in.


En toen was het 23.00 uur en volgens Koelewijn schreef de 'gentleman's agreement' van de raad voor dat de vergadering dan geschorst diende te worden om het niet al te laat te maken. Bert Weever opteerde toen dat de vergadering maar op zaterdagochtend 06.00 uur vervolgt moest worden. Uiteindelijk werd na nog een discussie en stemming besloten de vergadering inderdaad te schorsen tot zaterdagochtend 07.00 uur.


De maatregel tot schorsing en vervolg in de ochtenduren is bedacht om er voor te zorgen dat de partijen in het vervolg minder lang zouden discussiren. Het mocht echter niet baten. Deze keer 'is men weer teveel op de details ingegaan', aldus Koelewijn.


Lees ook: CDA wil spreektijd tijdens vergaderingen overwegen