Luinge vermaakt Go-Ahead-sponsors

· leestijd 2 minuten Sport

KAMPEN - Roelof Luinge was vrijdagavond hoofdgast van de sponsorbijeenkomst van Go-Ahead Kampen, die in het teken stond van de derby tegen DOS Kampen. De arbiter vermaakte het publiek met tal van anekdotes over zijn indrukwekkende loopbaan. "Ik heb met een fluitje van 2,50 euro alles gezien."

Uiteraard was er een dag voor de aftrap van Go-Ahead tegen DOS aandacht voor deze kraker. Presentator Wim Schluter interviewde Jurrian Zandbergen en Kees Kostwinder van Go-Ahead. Laatstgenoemde is er zaterdag niet bij vanwege een schorsing. Beide spelers voorspelden vrijdagavond een 3-0 zege voor Go-Ahead. Daarna kwamen beide trainers aan het woord.

Go-Ahead houdt ieder jaar diverse activiteiten om wat terug te doen voor de sponsors. De sponsorbijeenkomst van vrijdagavond was hiervan een goed voorbeeld. Go-Ahead-voorzitter Andries Kroeze onderstreepte nog maar eens het belang van de sponsors. Hij legde uit dat de geldstromen de 'verkeerde' kant op gaan en wees op de stijging van de huren van velden en het teruglopen van subsidies. "Daarom hebben we de steun van onze vaste sponsors heel hard nodig", aldus Kroeze. De sponsorcommissie en het bestuur van Go-Ahead kregen zo'n tachtig aanmeldingen voor de sponsorsavond. Vrijdagavond waren 26 bedrijven present en met dat aantal was voorzitter Wim Kosters van de sponsorcommissie zeer content.

Roelof Luinge maakte zich vrijdagavond bij het publiek meteen populair. "Ik heb even op internet gekeken. De achterhoede van DOS is zo lek als een zeef. Ik denk wel dat Go-Ahead gaat winnen."  Daarna hield de geboren Drent een verhaal over zijn carrière. Verschillende prachtige verhalen passeerden de revue. Zoals een Luinge die als beginnend scheidsrechter een knietje geeft aan een lastige speler van Velocitas en daarna de desbetreffende speler sommeert om binnen vijf seconden weer op te staan. Zo overblufte hij de voetballer en kon hij er mee wegkomen. En dat lukte Luinge wel vaker. Af en toe kon hij heel apart uit de hoek komen. Toch wist hij niet altijd te ontsnappen en dan volgde een standje of een sanctie van de KNVB.

Luinge wist uit te groeien tot de meest ervaren arbiter in het Nederlandse betaalde voetbal. De KNVB wilde hem graag als scheidsrechterscoach in dienst nemen, maar daar ging hij niet op in. In plaats daarvan ging hij fluiten in de topklasse. En ook daar heeft hij zijn invloed laten gelden. In zijn tweede wedstrijd in de topklasse bij IJsselmeervogels kon hij nergens zijn auto kwijt en parkeerde hij zijn voertuig op een plaats die was gereserveerd voor de tegenstander. Dat leidde tot wat commotie. "Maar dit seizoen hebben bijna alle clubs in de topklasse een speciale plaats vrijgemaakt voor de arbiter", lachte Luinge. De arbiter bracht het bestuur van FC Lisse ertoe om zich netter te kleden en klaagde bij Spakenburg op een slimme manier over de slechte toestand in zijn kleedkamer door een vergelijking te trekken met de 'Rooien'. In no-time kreeg Luinge een nieuwe kleedkamer toegewezen.

Of hij zaterdag in actie komt als scheidsrechter in het duel tussen Katwijk en HHC Hardenberg is twijfelachtig, want vrijdagavond klaagde hij over een zere lies. "En ik heb wel geleerd dat je niet in actie moet komen als scheidsrechter als je niet voor de volle honderd procent fit bent."

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.