Dertiende Stripspektakel hoopt op geluk

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Dertien is het 'ongelukkige' thema van het Kamper Stripspektakel op zaterdag 20 augustus. De grote openluchtreünie voor bekende Nederlandse en buitenlandse striptekenaars wordt dan namelijk voor de dertiende keer gehouden.

Het thema dertien is voor talloze striptekenaars en scenarioschrijvers een inspiratiebron geweest. Uiteraard kan het tot over de grenzen bekende Kamper Stripfestival daarbij niet achter blijven. De tekenaars komen graag naar Kampen en volgens de organisatie beschouwen velen het als 'het gezelligste stripfestival van Nederland'.

Net als voorgaande jaren speelt het evenement zich af in de binnenstad van Kampen. Een lint van kramen slingert zich door de Oudestraat naar het Van Heutszplein. Bezoekers treffen een aanbod van oude, nieuwe en antiquarische stripboeken, bijzondere uitgaven, beeldjes, spellen, originele tekeningen en allerlei andere verzamelobjecten, waarvan menig stripliefhebbershart op hol slaat. Ook voor beginnende verzamelaars, of voor mensen met een klein budget is dit volgens de organisatie de gelegenheid om toe te slaan.

Ook dit jaar komen weer veel tekenaars naar Kampen. Ruim vijftig bekende stripmakers uit Nederland en Belgi signeren hun werk op verzoek van hun fans en maken mooie persoonlijke tekeningen. Ook is er een speciaal 'Manga-eiland', waar een grote groep bekende en minder bekende tekenaars van de populaire mangastrips is te vinden. Daarnaast is er aandacht voor animatiefilms en gameontwerp. Studenten van de stripopleiding van ArtEz presenteren hun eerste eigen uitgave.


Het Kamper Stripspektakel begint 's morgens vroeg als de eerste koopjesjagers de kramen afstropen op zoek naar dat ene ontbrekende item van hun verzameling. De tekenaars druppelen in de loop van de ochtend binnen. Vervolgens kan iedereen om 11.00 uur getuige zijn van de officile 'opening'. Dit keer is Ina Wijn - de vrouw van de vorig jaar overleden striptekenaar Piet Wijn - daarvoor uitgenodigd als speciale gast.


In de loop van de dag komt de bekende weerman Piet Paulusma - onder voorbehoud - naar Kampen om zijn weerpraatje te presenteren voor de camera's van SBS6. Ook Piet Voordes die een strip maakt over de belevenissen van Paulusma, komt naar het Stripspektakel.


Het duo Claudia y Manito verzorgt om 13.00 uur een optreden op het podium van het Van Heutszplein met Paraguayaanse harp en gitaar. Ook Bertus Krabbe (de Kamper Meneer Lambik) is weer van de partij om het publiek te laten genieten van zijn artistieke talenten. Door de Oudestraat klinken de vrolijke klanken van The Dixie Masters en 'George van de Muziek' met zijn nieuwe kolderieke muziekmachine.

Tekenbattle
Tekenen in Mangastijl of op de traditionele manier? Ieder verdedigt zijn of haar eigen methode in een sportieve 'tekenbattle' op Van Heutszplein-podium. In het Museumatelier (onder het Stedelijk Museum aan de Oudestraat) zijn workshops mangatekenen van het tekencollectief Mangafique te volgen. Het aantal plaatsen hiervan is beperkt. Studenten van de Comic design-afdeling van de opleiding ArtEZ Art & Design zijn aanwezig om hun werk te laten zien. Ook is er informatie te vinden over deze specifieke striptekenaarsopleiding.

Wedstrijd '13'
In het kader van de dertiende aflevering van het Kamper Stripspektakel kan jong en oud meedoen aan een wedstrijd met mooie prijzen. Zoek de letters bij elkaar en vind het woord.
Het Kamper Stripspektakel staat volgens de organisatie voor een 'ongedwongen familiedag met een uitgebreid programma, waar voor iedereen wel iets te vinden is'. Veel winkels in de Oudestraat hebben bovendien hun etalages de hele maand augustus ingericht naar het thema 'strips'.
Meer informatie: www.kamper-stripspektakel.nl.