Kippen kijken in een skybox

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

MASTENBROEK - Wie zich in een skybox bevindt, kijkt zeer waarschijnlijk naar een goede pot voetbal. Echter, in de skybox van de familie Van den Heuvel in Mastenbroek kunnen bezoekers sinds vrijdag zo'n 20.000 kippen aanschouwen. Gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel opende dit unieke initiatief.

Gert en Corrie van den Heuvel zagen hun nieuwe stal voor scharrelkippen in mei 2010 gereed komen. De twee bouwden daar met financile hulp van het Nationaal Landschap IJsseldelta een skybox boven om geïnteresseerden te kunnen laten zien hoe het er aan toe gaat in een dergelijke scharrelruimte voor tienduizenden kippen. "Mensen zijn er vaak erg nieuwsgierig naar", vertelt Corrie. "Er bestaat een imago dat het zo zielig is voor die kippen, dat zich er te veel in een stal bevinden. Mensen kunnen nu zien dat dat wel meevalt. Ik zie er geen ongelukkige kippen tussen zitten. Daar komt bij dat we op dit moment wachten op een vergunning van de gemeente (Kampen, red.) om kippen, naar verwachting vanaf mei, ook buiten te kunnen laten lopen."
De familie Van den Heuvel heeft altijd haar bedrijf opengesteld voor geïnteresseerd publiek. Nu kan een professioneler kijkje achter de schermen worden geboden aan schoolklassen, excursiegroepen, deelnemers aan de Tour de Mastenbroek en bezoekers van de IJsseldeltadag. In de skybox wordt via een presentatie informatie verstrekt over het wel en wee van een kippenbedrijf en de manier waarop eieren worden geproduceerd. Ook wordt informatie gegeven over het Nationaal Landschap IJsseldelta.

Theeschenkerij
Naast de opening van de kippenskybox, markeerde Rietkerk ook het hoogste punt van de bouw van een theeschenkerij met streekproductenwinkel bij de familie Van Ittersum, eveneens in Mastenbroek. "Beide projecten leveren een belangrijke bijdrage aan meer recreatievoorzieningen in Mastenbroek en dus aan de versterking van de poldereconomie", vertelt Rietkerk. Het Nationaal landschap IJsseldelta heeft de initiatieven financieel ondersteund.
De theeschenkerij bevindt zich op het kruispunt van fiets- en kanoroutes in de polder Mastenbroek, aan de voorkant van de melkveestal. Het geheel wordt voorzien van een terras, zodat bezoekers bij mooi weer de weidse vergezichten in de polder Mastenbroek kunnen aanschouwen. De familie Van Ittersum wil in de schenkerij ook een streekproductenwinkel realiseren.

Tour de Mastenbroek

Beide projecten maken onderdeel uit van de Tour de Mastenbroek, die door ondernemers uit de polder is opgezet. Deelnemers aan deze tour krijgen een dagvullend programma aangeboden met als doel om mensen een inkijkje te geven in heden en verleden van de Mastenbroeker polder. Naast een bezoek aan de kippenboerderij van Van den Heuvel en de theeschenkerij bij Van Ittersum, wordt ook een kijkje genomen bij het biologisch melkveebedrijf van de familie Pelleboer (met skybox in de koeienstal) en de Geallery van kunstenares Gea Kok, waar een workshop schilderen wordt gegeven.