Genieten van het nu met 'Kookpunt'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - De borden met Struik soep komen bijna hun neus uit. Want de dames van de Volwassenen Muziektheatergroep Ventura moesten er nogal wat wegwerken om aan de vele blikken te komen die als decor dienen voor hun voorstelling 'Kookpunt', die donderdag, vrijdag en zaterdag in de Stadsgehoorzaal te zien is.
'Eten' is een belangrijk thema tijdens de voorstelling waarbij de veertien dames met hilarische sketches, liedjes, herinneringen en dansen hun vernieuwende collagetheater presenteren. "Maar eten is dan meer als vorm gekozen", vertelt regisseuse Luisella Lai die regelmatig met haar spelers uit eten gaat. "Eigenlijk gaat het om tijd hebben voor jezelf. Tijd gaat snel en vaak vergeet je te genieten."

Eten typeert levenslijn
Omdat de actrices allen moeder zijn gaat het in Kookpunt ook over eten vanuit de zorgrol. Hoe centraal staat eten in het leven van vrouwen? Wat heeft het betekend in de loop van de tijd als kind, vrouw, moeder, geliefde, ex-geliefde en oma?  Maar het gaat ook over genieten en keuzes maken. "Vroeger was het eten om te eten maar nu staat het ook voor ontspanning", vertelt de regisseuse. "En het negatieve eraan is dat het een obsessie kan worden of een strijd is tegen de kilo's. Hoe je met eten bezig bent typeert eigenlijk je hele levenslijn. De boodschap in 'Kookpunt' is dat je moet leven in het nu en voor jezelf kiezen, dus ga jezelf niet wegcijferen."
Lai werkt echt vanuit de spelers zelf. "Ik ga pas heel laat repeteren want ik wil niet dat de scènes doodgespeeld worden maar dat het sprankelt."
De spelers stellen zich kwetsbaar op, veel is 'uit het leven gegrepen' en het moet vanuit henzelf komen.  "De bedoeling is dat je de speler achter de acteur ziet en iemand echt leert kennen", verduidelijkt Lai die haar spelers gedurende de hele voorstelling op het podium laat zitten.  "Omdat niet alles vastligt, kan het soms gebeuren dat er spontaan nieuwe dingen ontstaan. Maar deze werkwijze kan alleen als de spelers begrijpen waarom iets wordt gedaan en wat de boodschap is."

Lachen en huilen
In de scènes krijgt het publiek mee dat je ondanks de hectiek van het nu moet genieten.  "We verdoen zoveel tijd met je druk maken over het verleden, het is voorbij voor je er erg in hebt. In de voorstelling komt ook een scène voor van twee vrouwen die de hele tijd druk zijn met overleggen en discussiren wat voor taart ze moeten bakken", illustreert Lai.
Ook voor mannen zal het stuk volgens spelers Anne van der Ham en Annet Kwakkel herkenbaarheid oproepen. 'Die zien dan hoe vrouwen in elkaar zitten."
"We genieten echt van het spelen en hebben enorme lol met elkaar", vult medespeler Nell Heerspink aan. "Vorig jaar hebben de mensen gelachen en gehuild om onze voorstelling over prinsessen en rolpatronen en ik denk dat dit nu ook weer zo is."
Of de dames na alle repetities ook anders omgaan met tijd? "We zijn ons er wel bewuster van geworden maar we hebben het nu wel heel druk met de voorstelling", lacht Lai. In hoeverre eten op het podium ook een rol gaat spelen willen de actrices nog niet verklappen. Maar het publiek zal tijdens de voorstelling zelf wel zien of tussen de 750 blikken de soep net zo heet gegeten wordt als dat die wordt opgediend..

'Kookpunt' is te zien in het Vestzaktheater, 22, 23 en 24 maart, om 20.15 uur.  Kaarten zijn te bestellen bij de kassa van de Stadsgehoorzaal Kampen,
(038) 331 73 73 of via www.stadsgehoorzaalkampen.nl.


(door Hermijn Bloemhard)