Birsen Ba?ar presenteert autobiografisch boek over autisme

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


KAMPEN - De in Turkije geboren maar in Nederland wonende Birsen Ba?ar vertelt op 22 april bij het Netwerkplein Kampen (Neringstaat 1), over haar leven met autisme.



 


Birsen (24) debuteerde op 17 september 2010 in Nederland als eerste Turkse-Nederlandse jongvolwassene met haar autobiografische boek over haar leven met autisme. Enerzijds wil Birsen duidelijk maken hoe het is om als jongvolwassene autisme te hebben en anderzijds hoe het is om autisme in een andere cultuur te hebben. In Nederland is er heel erg weinig bekend over autisme onder allochtonen. Birsen wil hier verandering in brengen door voor allochtone mensen met een beperking als ervaringsdeskundige lezingen en voorlichtingen te geven.


 


Birsen komt naar Kampen op initiatief van Hatice ?en, werkzaam bij Prakton BV. Prakton organiseert met Autismespecialisme.nl en Stichting Cares de spreekbeurt die plaatsvindt op vrijdag 22 april bij het Netwerkplein Kampen, Neringstraat 1 in Kampen. De middag begint om 15.00 uur. De spreektaal is Nederlands.



Birsen vertelt op heel concrete en directe wijze haar ervaringen in het middelbaar en hoger onderwijs, stage en werk. Omdat zij vanwege haar autisme vanaf haar jongste jaren moeilijk sociale contacten kon maken, had zij tijdens haar opleiding de grootste moeite met groepswerk en projectwerk. Haar boek beschrijft beeldend de dagelijkse strijd van een jong autistisch mens om zich staande te houden in een school- en leefwereld waar ze voortdurend beoordeeld wordt op de sociale vaardigheden, die ze door haar aandoening niet bezit wat door haar familie leidt tot onbegrip.


 


Stichting Cares is een organisatie die zich bezig houdt met vluchtelingen en migranten. Sinds januari 2006 heeft de stichting op verzoek van de gemeente, de taken met betrekking tot de Turkse gemeenschap en het migrantenwerk op zich genomen.


Re-integratiebedrijf Prakton heeft een gespecialiseerd Autismeteam en Autismespecialisme.nl is een netwerk van in autisme gespecialiseerde professionals, dat ontstaan is in Kampen.