Financile tegenvallers Kampen nog geen gevolgen voor burger

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Kampen gaat volgens wethouder Martin Ekker een slecht jaar tegemoet waarin het moet oppassen niet in de rode cijfers te belanden.  Nieuwe projecten worden voorlopig dus niet uitgevoerd. Toch was de wethouder vrijdag tijdens de presentatie van de begrotingsvoorstellen voor 2012 niet pessimistisch "Ik ben blij met de begroting, die is best te verantwoorden." De burger hoeft zich geen zorgen te maken. Zij kunnen zelfs rekenen op een kleine lastenverlichting.

De begroting voor 2011 tot en met 2014 die Kampen april dit jaar aannam, staat in grote lijnen nog steeds, maar er zijn wat tegenvallers. Deze worden vooral veroorzaakt door bezuinigingen van het Rijk, zoals op de Sociale Werkvoorzieningen.

Kampen biedt via Impact veel mensen een werkplek, maar hieraan hangt  een groter prijskaartje nu het Rijk besloten heeft daarop te korten. De gemeente wil samen met Impact kijken welke extra middelen beschikbaar gesteld moeten worden, om op een goede manier uitvoering te blijven geven aan de Sociale Werkvoorziening. Dit ligt in de lijn van het coalitieprogramma waarin is afgesproken dat doelgroepen die extra zorg en aandacht nodig hebben, worden ontzien.

Grondexploitatie
Een tweede tegenvaller komt voort uit de crisis op de huizenmarkt waar alle gemeentes in Nederland mee te maken hebben. Waar sommige gemeentes al overgaan tot het afwaarderen van gronden heeft het Kamper college besloten alleen voorzichtig te zijn met de verwachte inkomsten. Voor het jaar 2012 is de verwachting gehalveerd en voor de jaren 2013 en 2014 is besloten de opbrengsten in het grondbedrijf te laten, deze worden in de planning dus niet gebruikt voor andere zaken.

Ekker merkt op dat het college hiermee heel erg aan de voorzichtige kant zit. Het is een reactie op het zware weer waarin de  huizenmarkt landelijk verkeert, maar Kampen staat er volgens hem eigenlijk juist heel goed voor. De prognoses wijzen er op dat Kampen, tegen de landelijke trend in, nog tot 2040 een stijging van het inwonertal kan verwachten.

Dit heeft de stad volgens hem voor een groot deel te danken aan de Hanzelijn, de Zuiderzeehaven en de vertramming van het Kamper lijntje. "Ik weet dat er landelijk gezien toch wel wat mensen jaloers zijn op de locatie van Kampen."

Lastenverlichting
Het college wil de tegenvallers opvangen door voorlopig alleen bestaand beleid uit te voeren en geen nieuwe projecten aan te gaan. In de oorspronkelijke begroting was voor nieuwe projecten een bedrag gereserveerd. "Sommige partijen vonden het destijds aan de voorzichtige kant om een bedrag te reserveren voor nog niet bestaande projecten, maar dankzij deze reservering hoeven we nu nog niet meteen te bezuinigen", aldus Ekker. "Het bedrag is nu wel aardig verdampt, dus de komende jaren moet daarvoor op de een of andere manier weer wat gecreerd worden."

Dankzij de nieuwe maatregelen hoeft het college ondanks de tegenvallers de lasten voor de burger niet te verzwaren. Dankzij efficitere werkwijzen met betrekking tot de afvoer van rioolwater en afval is het zelfs gelukt om de eigen bijdrage voor een gemiddeld huishouden met 10 euro omlaag te laten gaan.

In de begroting zijn wel een aantal voorstellen voor nieuw beleid opgenomen die al bij de perspectiefnota met de raad besproken zijn. Zo vraagt het college de raad te investeren in: de aanleg van een voet- en fietspad tussen het Stationsgebied en Zwartendijk; het aanvullen van een ontbrekende schakel tussen de J.L.M. Niersallee en de Stadsbrug in de 'fietssnelweg' Kampen - Zwolle; onderwijshuisvesting; Hondenbeleid: schoonmaak en onderhoud van de hondentoiletten; Brandveiligheid en renovatie van de Stadsgehoorzaal; Masterplan jeugd; aanleg nieuwe op- en afrit N50 en de aanpassing van het Zambonicircuit.

Op 31 oktober is er een raadsbrede commissievergadering over de begroting. De gemeenteraad buigt zich op 8 november over de begroting. Alle stukken zijn vanaf 10 oktober te downloaden via www.kampen.nl.