Kampen zoekt antwoord op decentralisatie zorgtaken

Partnerbijdrages

KAMPEN - De gemeente heeft er van Den Haag een aantal verantwoordelijkheden bij gekregen: de Wet werken naar vermogen, de begeleiding vanuit de Awbz naar de Wmo,en de transitie van de jeugdzorg. Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad daarom voor om in te stemmen met een projectgroep die zich richt op overname van deze beleidsterreinen.


Aan het hoofd van de projectgroep moet de portefeuillehouder van maatschappij komen te staan. Op dit moment is dat wethouder Lidi Kievit-Braakman. In feite is zij nu al verantwoordelijk voor de gedecentraliseerde beleidsterreinen, maar volgens de gemeente is de omvang in doelgroep, budget en risico zo groot, dat deze niet tot de reguliere portefeuille gerekend kan worden.


De decentralisaties gaan volgens de gemeente gepaard met forse bezuinigingen. De nieuwe taken kunnen niet op dezelfde manier worden voortgezet, zoals zij nu worden uitgevoerd. "Dat vraagt om een andere manier van organiseren, waarbij verbindingen worden gelegd tussen de elkaar gedeeltelijk overlappende doelgroepen." Om die reden wil het college de budgetten ook breder in kunnen zetten. Dus geld voor bijvoorbeeld de Wet werken naar vermogen moet ook voor andere aan zorg gerelateerde taken gebruikt kunnen worden, als het om dezelfde burgers gaat. De stuurgroep wil niet werken met gescheiden potjes, maar met een grote pot.


De raad beslist nog over de beleidskaders.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.