ChristenUnie wil evaluatie sluitingsprotocol balgstuw

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Over het sluitingsprotocol van de balgstuw zijn in de raadscommissievergadering van Bestuur en middelen op 18 januari door fractievoorzitter Jan Willem Schutte van de ChristenUnie vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.


De fractie maakt zich zorgen over de situatie die begin deze maand ontstond na het sluiten van de balgstuw. Door een hoge waterafvoer vanuit de Vecht en het gemaal bij Zwartsluis steeg het waterpeil aan de achterzijde van de balgstuw snel. Zo snel dat het water binnen een mum van tijd 15 cm onder de kruin van de dijk stond van de aangrenzende polders langs het Zwartewater. Het scheelde maar een haar of een aantal agrarische bedrijven moesten worden gevacueerd met alle gevolgen van dien. Want aldus Jan Willem Schutte: als mens en vee in veiligheid zijn, zal bij een overstroming de economische schade aan gebouwen en inventaris enorm zijn. Daarnaast speelt daarbij een aanzienlijk risico voor de diergezondheid door het verplaatsen van het vee.


De ChristenUnie wil dat het college met het waterschap in gesprek gaat over de veiligheid van de dijken langs het zwarte water, en met het waterschap evalueren of het sluitingsprotocol van de balgstuw voldoet om het gewenste resultaat te behalen. Dit om herhaling of erger in de toekomst te voorkomen. Volgens de ChristenUnie heeft de gemeente Kampen ook als grondeigenaar van het Kampereiland hierin een groot belang. "De gemeente hanteert een pachtprijs die is berekend op een norm voor grond die binnendijks ligt, daar moet met betrekking tot de veiligheidsrisico's dan ook wel wat tegenover staan."

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.