Geen problemen met waterstand IJssel verwacht

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Het Waterschap Groot Salland verwacht de komende dagen in Kampen geen problemen met hoog water. Het water staat zaterdag bij Kampen naar verwachting op 1,50 cm boven NAP. Deze waterstand is geen aanleiding voor grootschalige acties.


Het water in de IJssel zal de komende dagen flink stijgen. Oorzaak hiervan is het vele smeltwater in combinatie met neerslag in het stroomgebied van de Rijn. Dit water komt voor een deel in de IJssel terecht. Het Waterschap Groot Salland verwacht vooralsnog geen problemen.


 


Volgens gegevens van Rijkswaterstaat wordt komende donderdag en vrijdag een  hoogste waterstand in de IJssel bij Deventer verwacht  van ongeveer 6.60 meter boven NAP, bij Zwolle is dit 3.20 meter en op zaterdag bij Kampen ongeveer 1.50 cm boven NAP. Deze waterstanden zijn geen aanleiding om grootschalige acties op touw te zetten zoals de inzet van dijkwachten langs de IJssel en inzet van de hoogwaterbrigade in Kampen.


 


De situatie kan wijzigen wanneer de waterstanden hoger worden dan voorspeld of het hoge water lang gaat duren waardoor dijken verzadigd kunnen raken. Voor Kampen kan de situatie ook wijzigen wanneer de verwachte zuidwestenwind zou veranderen in een flinke noordwestenwind.


 


Op dit moment kan het waterschap volstaan met scherp toezicht door eigen personeel. Er is een aantal voorzorgsmaatregelen genomen zoals het afsluiten van sluizen en gemalen in waterkeringen en het afsluiten van riooloverstorten. In de loop van deze week zal het waterschap drijfvuil (daak) op meerdere locaties langs dijken verwijderen om schade aan de dijken te voorkomen.