Kamper Kogge aanwezig op feest Kieler Kogge

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De befaamde Kamper Kogge vertrekt zaterdagmorgen rond half negen vanuit de Oude Buitenhaven om koers te zetten richting de Oostzee. In de Hanzesteden Kiel en Wismar zal de kogge aanwezig zijn bij diverse evenementen.

Op 10 juni voegt de Kamper Kogge zich in de Kieler Förde bij andere koggen uit het Oostzee-gebied en wordt er samen opgevaren naar Kiel. Tot en met 12 juni zijn de koggen te gast voor de viering van de kiellegging van de Kieler Kogge, die 25 jaar geleden plaatsvond en tevens voor het feit dat de Kieler Kogge 20 jaar in de vaart is.

Tijdens de feestelijkheden zijn de koggen open voor publiek, zijn er vaartochten en diverse officile activiteiten. Ook zal het verteltheater van de Kamper Kogge acte de presence geven met middeleeuwse verhalen in het Duits. Deze 'verjaardag' van de Kieler Kogge is tevens een aanleiding voor een Koggentreffen. De bemanning van zoveel mogelijk koggen zullen deze dagen bij elkaar komen, onderling informatie uitwisselen en nieuwe contacten opdoen. De Kamper Kogge heeft dit jaar voor de bemanning van alle deelnemende koggen een geschenk. De vrijwilligers van de Kogge hebben zelf onder andere van het gedoneerde hout uit de Buitenkerk en de eigen Nobel een plaquette gemaakt ter herinnering aan dit treffen.

Van 18 tot en met 26 juni maakt de Kamper Kogge onderdeel uit van de omvangrijke vloot die aanwezig is bij de Kieler Woche. Dit grootschalige zeil-evenement vindt jaarlijks plaats in Kiel en trekt miljoenen bezoekers. De Kogge zal dan een ligplaats krijgen in de Germania-haven en vooral open zijn voor bezichtiging door het publiek. Op 27 juni vertrekt de Kamper Kogge vanuit Kiel naar Wismar. Daar is de replica van het schip uit de Hanzetijd aanwezig tijdens de viering van achthonderdste Hafengeburtstag van Wismar. De Kogge ligt dan in de oude haven 'Am Hafen' en zal voornamelijk open zijn voor het publiek. Dit evenement vindt plaats van 30 juni tot en met 3 juli.

Voor alle te bezoeken steden heeft de Kogge een geschenk aan boord: een door de vrijwilligers gemaakt kistje met inhoud. Door de Stichting Kamper kogge is het gevuld met onder meer een boek over de Kogge, een kruik Koggebitter en een Kogge-vlagje. Ook heeft de gemeente Kampen voor de geschenkenkist een informatieboekje over Kampen gedoneerd en heeft De Olifant/Eenhoorn daarnaast een geschenkverpakking thee en Olifant-sigaren ter beschikking gesteld. Op 4 juli vertrekt de Kamper Kogge vanuit Wismar, om rond 8 juli weer in de Oude Buitenhaven af te meren.