GroenLinks wil mee blijven beslissen bij van bestemmingsplan afwijkende vergunningen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - In de gemeenteraadsvergadering staat vanavond slechts een bespreekpunt op de agenda. Het gaat om een voorstel dat de gemiddelde burger niet veel zal zeggen, maar dat inmiddels al tot veel discussie geleid heeft onder raadsleden. Het raadsvoorstel luidt als volgt: 'Raadsvoorstel aanwijzen van categorie gevallen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen is vereist'. Een onschuldig helder punt beweert de PvdA. Een wolf in schaapskleren vindt Wim Rill van GroenLinks.

Sinds de nieuwe Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) mag het college van burgemeester en wethouders bij het verlenen van omgevingsvergunningen afwijken van het bestemmingsplan, mits de raad hier toestemming voor geeft. De raad geeft in dat geval een verklaring van geen bedenkingen (vvgb). Het college stelt de raad vanavond echter voor om het college de bevoegdheid te geven om in alle gevallen zonder toestemming van de raad af te mogen wijken van het bestemmingsplan. Het college hoopt hierdoor besluitvorming in veel gevallen te kunnen versnellen.


Volgens Wim Rill is dit een ongewenste situatie, omdat het college hierdoor te veel macht krijgt. De raad ontneemt zichzelf haar controlerende functie en dat kan volgens Rill grote gevolgen hebben. "Wat bijvoorbeeld als er een aanvraag binnenkomt voor het bouwen van 40 woningen door een projectontwikkelaar in een toekomstige woonwijk, dat afwijkt van het door de raad vastgestelde bestemmingsplan? wat als het gaat om het toestaan van intensieve veehouderij in het buitengebied of op een agrarisch bedrijventerrein?" Rill beweert dat het college door het aannemen van het raadsvoorstel ook in deze gevallen zonder stem van de raad een vergunning kan verlenen.



Internetdiscussie
De beweringen van Rill leidden op Twitter en het gastenboek van De Stentor tot een uitgebreide discussie tussen het GroenLinks raadslid en leden van de PvdA-fractie. Volgens Xandra Koster (PvdA) is de maatregel puur bedoeld om het bouwen van kleine zaken als het bouwen van een dakkapel te versnellen. "Er is niets zo frustrerend als maandenlang te moeten achten op een vergunning voor je dakkapel. Die frustratie willen we wegnemen door het besluit snel te nemen en niet langer, zoals nu het geval is, op de agenda van de gemeenteraad te zetten."



De gemeenteraad blijft volgens Koster beslissen over belangrijke zaken zoals wijzigingen in het dorpsgezicht, wel of geen intensieve veehouderij en alles waar een exploitatie onder ligt. Dit beaamt ook Janita Tabak: "Er staat luid en duidelijk in het raadsvoorstel dat politiek gevoelige zaken of zaken waar een exploitatie onder ligt altijd via de raad lopen. De voorbeelden van Rill zouden dus nooit zonder raadsbehandeling passeren."


Rill riposteerde echter dat hierover niets in het raadsvoorstel staat, waarop Tabak antwoordde: "Zullen we het daar vanavond over hebben?"

De Brug doet vanavond live Twitterverslag van de raadsvergadering via @ikbenick en uiteraard verschijnt het nieuws ook op www.brugnieuws.nl. Gebruik om mee te discussiren of de berichten te volgen #kgr.


 

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00