Aanscherping Wet werk en Bijstand (Wwb)

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Op 1 januari 2012 wordt, naar verwachting, de Wet werk en bijstand (Wwb), aangescherpt. De aanscherping van de Wwb is een van de maatregelen die het Kabinet neemt om meer mensen aan het werk te krijgen. Alhoewel de Eerste Kamer in december zijn goedkeuring nog aan de aangescherpte wet moet geven, zijn de voorbereidingen in de gemeente Kampen al in volle gang, zodat de gemeente er klaar voor is als de wet ingaat.


Om de wet met ingang van 1 januari 2012 uit te kunnen voeren, moet de raad uiterlijk in december een aantal bestaande verordeningen veranderen. Omdat de tijd tussen de beslissing van de Eerste Kamer en de noodzakelijke behandeling in de raad te kort is, heeft het college op voorhand een voorstel voor de raad voorbereid over deze verordeningen. Mocht de Eerste Kamer alsnog veranderingen aanbrengen in de aangescherpte wet dan zal het college het voorstel terugnemen.


Belangrijkste wijzigingen aanscherping Wwb


Wethouder Lidi Kievit: "De aanscherping van de Wet werk en bijstand loopt vooruit op de invoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv). Uitgangspunt van deze wet is, dat wie kan werken ook moet werken en dat werk moet lonen. De bijstand moet het laatste vangnet zijn. Aanscherping van de Wet werk en bijstand moet burgers al meer verantwoordelijk en actiever te maken".


De belangrijkste wijzigingen in de voorgestelde aanscherping zijn:




  • De bijstand voor inwonenden wordt afgeschaft.




  • Invoering van de huishoudinkomenstoets. Ouders en inwonende kinderen moeten straks gezamenlijk een uitkering aanvragen. Er wordt niet meer alleen gekeken naar de inkomsten van de ouders, maar ook naar die van inwonende kinderen (het huishoudinkomen). Inkomsten van kinderen tot 16 jaar worden volledig vrijgelaten.




  • Door de invoering van de huishoudinkomenstoets voor het hele gezin is een aparte wet voor een inkomensvoorziening voor jongeren overbodig. De Wet investeren in jongeren (Wij), die jongeren met een uitkering tot 27 jaar via een werk- en/of leeraanbod weer naar de arbeidsmarkt moet geleiden, wordt daarom beindigd. Wel blijft er in de aangescherpte WWB aandacht voor jongeren tot 27 jaar. Zo komt er meer aandacht voor vroegtijdig schoolverlaten en wordt er een plan van aanpak opgesteld voor jongeren tot 27 jaar.




  • Jongeren tot 27 jaar moeten eerst vier weken zelf actief op zoek gaan naar werk en een opleiding, voordat zij om een uitkering of ondersteuning kunnen vragen.




  • Aan mensen in de bijstand mag gevraagd worden een tegenprestatie voor de samenleving te leveren. Door de aanscherping van de wet krijgt de gemeente de mogelijkheid om een onbeloonde tegenprestatie te vragen van mensen die een WWB-uitkering ontvangen.




  • De verblijfsduur in het buitenland voor mensen met een WWB-uitkering wordt beperkt tot 4 weken en voor 65+ tot 13 weken.




  • De inkomensgrens voor wat betreft de ondersteuning voor minima wordt verlaagd van 115% naar maximaal 110%.




Op het moment dat de eerste kamer de wet heeft goedgekeurd, informeert de gemeente Kampen de mensen met een WWB-uitkering over de mogelijke consequenties van deze wet.


Nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv)


Het kabinet vindt dat teveel mensen die wel kunnen werken, nu langs de kant staan. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen via werk in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, voert het Kabinet vanaf 1 januari 2013 de nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv) in. In deze wet worden bestaande regelingen zoals de Wet Werk en Bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong samengevoegd tot een regeling. Al voordat deze wet wordt ingevoerd zal de gemeente Kampen een aantal slagen moeten maken. Zo wordt vooruitlopend op de invoering van de nieuwe wet de Wet werk en bijstand aangescherpt. Naast de aanscherping van de Wwb wordt ook bezuiniging op het Participatiebudget, waarmee er in 2012 al minder geld beschikbaar is voor voorzieningen voor bijstandsgerechtigden, inburgering en volwasseneneducatie.


De gemeenteraad spreekt zich op 22 december a.s. uit over de voorstellen van het college over de aanscherping van de Wet werk en bijstand en het Participatiebudget.