Tekenaar en Kogge treffen elkaar 'bij toeval'

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De Hanzestad Kampen neemt straks een prominente plek in op de pagina Overijssel in het nieuwe stripboek van Charlotte Dematons over Nederland. De manier waarop dat is gegaan is een verhaal op zich dat, afgaande op wat het Kamper raadslid Cor Adema hierover heeft te vertellen, niet zou misstaan in een willekeurige strip. Een verhaal over een belletje op het juiste moment en een 'toevallige ontmoeting' tussen de striptekenaar en de Kamper Kogge.

Wat is het geval? Adema, die een liefhebber is van stripboeken en zijn kleinkinderen graag een verhaal vertelt, had al wat boeken van Dematons gezien. Vooral de 'subtiele grapjes die in de tekeningen zijn verwerkt en de verrassende details' spreken hem aan. Het leek Adema een goed idee als Dematons een stripboek over Kampen zou maken. Zij bleek echter al bezig met een boek over Nederland. Het toeval wilde dat ze voor de provincie Overijssel nog wel wat materiaal kon gebruiken.

En dus besloot Adema haar prenten toe te sturen van de Bovenkerk met Koornmarktspoort, de Nieuwe Toren en de Buitenkerk. Zeg maar de beeldbepalende monumenten van Kampens historische skyline. Ze zullen worden verwerkt in het boek, evenals de Kamper Kogge die Dematons al eens tevergeefs kwam bekijken. "De Kogge was net uitgevaren", aldus Adema, volgens wie de ontmoeting tussen tekenaar en Kogge op een wel heel bijzonder moment later alsnog plaatsvond.

"Onlangs gingen we met de Kogge naar Terschelling. Daar zouden we even blijven om weer door te varen. Opeens zag ik een vrouw die mij sterk deed denken aan Dematons, die ik nog nooit had ontmoet maar wel kende van foto's. Ik stapte op haar af en vroeg of zij Charlotte Dematons was. 'Ja zei ze', om er aan toe te voegen: 'en dan moet u Cor Adema zijn'. Dematons is vervolgens een uur op de Kogge geweest om het beeld van de Kogge goed in haar op te nemen."



En zo kan het gebeuren dat de replica van het middeleeuwse Hanzeschip misschien wel deel uitmaakt van een avontuur, net zoals de objecten uit het eerdere stripboek 'De Gele Ballon' van Dematons. Adema: "Ik weet niet zeker of dit boek volgens hetzelfde idee wordt gemaakt, maar dat zou wel leuk zijn. 'De Gele Ballon' is een soort wereldreis met alleen maar plaatjes. Doordat tekst ontbreekt, kunnen ouders die hun kind een verhaal willen vertellen zelf hun fantasie de vrije loop laten. De gele ballon zie je op elke pagina ergens in de tekening terug, net als een blauwe auto. Hoe klein ze ook zijn, kinderen weten de ballon altijd te vinden in de tekening." Overigens is het volgens Adema niet zo dat alleen Kampen namens de provincie Overijssel in het boek belandt. Bijvoorbeeld ook de Zwolse Peperbus komt er in te staan. Dat neemt niet weg dat Kampen wel een prominente plek krijgt in het boek."


(door Christiaan Schutte)