CDA wil spreektijd tijdens vergaderingen overwegen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De geschorste raadsvergadering van donderdagavond hield de gemoederen van de Kamper raadsleden vrijdag nog bezig. Op de site brugnieuws spraken enkele raadsleden hun ongenoegen uit over de gang van zaken. Bert Weever trapte af door zijn excuses aan te bieden en anderen mengden zich al snel in de discussie. Het CDA reageerde door te pleiten voor strakkere regels voor de vergaderingen. Het invoeren van spreektijd voor de fracties is wat hen betreft een optie.


"U mag weten dat ik gisteravond met plaatsvervangende schaamte deelgenomen heb aan deze raadsvergadering", reageerde Bert Weever vrijdagochtend op brugnieuws.nl. "Wat mag de burger wel niet van ons denken." Kristy van den Berg sloot zich hierbij aan. Iedereen moet volgens haar in de gelegenheid gesteld worden om zijn of haar standpunt te verdedigen, 'maar op een bepaald moment moeten er ook besluiten worden genomen. Het besef wanneer dat moment is bereikt ontbreekt bij een aantal leden'. Bart Zeven van GroenLinks vond dat 'alle deelnemers aan het 'circus' Bovenhavenstraat zou sieren de hand eerst en vooral in eigen boezem te steken en te overdenken wat de eigen rol is geweest in dit 5 kwartier durende schouwspel.'


Hilde Palland-Mulder van de CDA-fractie meldde vrijdag dat ook haar fractie een 'vervelend gevoel' aan de vergadering heeft overgehouden. "Het is niet voor het eerst dat discussies voortduren en commissievergaderingen in de raad worden overgedaan".

De fractie pleit voor een andere werkwijze en wil overwegen om een andere vergaderstructuur te hanteren met wekelijkse raadsbijeenkomsten. Dit kan leiden tot snellere besluitvorming en snellere doorlooptijden, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de betrokkenheid van de raad. Het vaste ritme hiervan kan een voordeel zijn en volgens het CDA heeft de praktijk in andere gemeenten zoals Zwolle en Ermelo aangetoond dat er hierdoor ook meer publieke belangstelling komt voor het raadswerk.

Een andere mogelijkheid is volgens de partij de invoering van spreektijden. Fractievoorzitter Janita Tabak meldde los van het CDA vrijdag ook al via Twitter dat spreektijd de enige oplossing lijkt voor de problemen.

Volgens Palland-Mulder hebben verschillende partijen al positief gereageerd op de gespreksnotitie met daarin de maatregelen, die al ruim voor aanvang van deze vergadering was opgesteld.


Lees meer bij: Koelewijn kritisch over verloop raadsvergadering

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21