'Een beeld zegt meer dan duizend woorden'

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages


KAMPEN - De Kamper binnenstad is op zaterdag 20 augustus weer in de ban van de strip. Zo'n 45




 


bekende striptekenaars uit Nederland en Belgi, waaronder de 'godfathers' Paul Geerts, Martin Lodewijk, Jan Kruis en Gerard Leever zijn uitgenodigd en zullen op verzoek van de fans werk signeren. En net als voorgaande jaren slingert zich weer een lint van kranen door de Oudestraat naar het Van Heutszplein, met een groot aanbod van oude en nieuwe stripboeken en diverse verzamelobjecten voor de stripliefhebber.
Initiator Paul Reichenbach hoopt dat het spektakel, dat gemiddeld zo'n tienduizend bezoekers trekt, ook volgende jaren blijft voortbestaan." Volgens mij is strip een kunstvorm waarop wordt neergekeken. Maar het is een eeuwenoud fenomeen dat door middel van plaatjes een verhaal vertelde. Een beeld zegt meer dan duizend woorden."

Het idee van het Kamper Stripspektakel is dertien jaar geleden ontstaan bij de SPK (Stichting Promotie Kampen), de voorloper van Stichting Evenementen Kampen (STECK). "Er werd gezocht naar iets nieuws en ik stelde mijn idee van een stripspektakel voor waar eerst wat om werd gegniffeld. Maar vanaf de eerste keer was het al een succes", vertelt Reichenbach bevlogen. "Het was toen klein opgezet met zeven deelnemers die niet echt bekend waren. Ofschoon er nu veel meer en bekende tekenaars gekomen is het nog steeds heel toegankelijk en ongedwongen omdat het gewoon in de buitenlucht wordt gehouden en gratis is."
Wedstrijd 13 en Piet Paulusma
Naast de diverse bekende tekenaars is dit jaar Ina Wijn, de vrouw van de in oktober vorig jaar overleden stripgigant Piet Wijn, als eregast uitgenodigd. Ook komt Piet Paulusma (onder voorbehoud) naar het stripspektakel om zijn weerpraatje te houden. De striptekenaar Piet Voordes, die het weerstripje Piet Paulusma maakte, is namelijk ook te gast tijdens deze dertiende editie.
Bezoekers kunnen meedoen aan 'Wedstrijd 13, een etalagewedstrijd waarbij in diverse stripwinkels striptekeningen met een letter zijn te vinden. Met deze letters kan een woord gevormd worden en deelnemers kunnen deze inleveren bij de Fantast. Hiermee zijn diverse stripprijzen te winnen.
"Tijdens het stripspektakel wordt niet gewerkt met een thema.  "Vanwege de diversiteit aan stijlen is dat ook niet echt te doen", legt Reichenbach uit. "Ik vergelijk het wel eens met muziek, je hebt Bob Dylan en Paul McCartney fans maar ook mensen die van Lady Gaga en Adele houden."

Graphic novels
Reichenbach vindt het jammer dat er de laatste tijd geen ruimte meer is voor grote tentoonstellingen over strips in de Koornmartkspoort. De vooroordelen dat strips voornamelijk voor kinderen zijn, wil hij graag wegnemen.
"Het verschijnsel strip kwam in de vorm van getekende verhaaltjes rond 1890 in Amerikaanse kranten en deed de oplage enorm stijgen. Pas met de komst van Kuifje in 1929 kreeg de strip in Europa vaste voet aan de grond. De strips werden door veel ouderen boeiend gevonden en voor ontspanning gelezen."
Een nieuwe stroming in stripland zijn nu de 'graphic novels', die hele verhalen vertellen, zoals bijvoorbeeld het dagboek van Anne Frank.
"Strips zijn eigenlijk nooit specifiek voor kinderen geweest en geven op een eerlijke manier een samenvatting. Zo is er een boek over de Chinese culturele revolutie in stripvorm", vertelt Reichenbach, die vindt dat de informatie zo meer binnenkomt dan middels een documentaire. "Maar ook de Suske en Wiske verhalen hebben een dubbele bodem en bevatten volwassen grappen."
Het zal geen verbazing wekken, dat Reichenbach als klein jongetje al geboeid raakte door de strip. "Ik ben op mijn zesde met 'Bessie 'begonnen. Toen ik negen was las ik 'Robbedoes' en was ik verkocht!"
Wat is het dan precies wat hem zo'n stripfannaat maakt?
"Je komt in andere werelden, door middel van plaatjes wordt een compleet verhaal vertelt. Door strips te lezen werd ik geprikkeld en ben ik belangstelling voor geschiedenis, aardrijkskunde en andere culturen gaan krijgen."

Tekenbattle
Stripliefhebbers kunnen op 20 augustus om 11.00 uur getuige zijn van de officile opening van de dertiende editie, met Ina Wijn als speciale gast. Ook dit jaar zal het Sint Michelsgilde uit Zwolle in Middeleeuwse kostuums acte de presence geven.
"En er is ook heel mooie muziek zoals Claudia y Manito met Paraguayanse harp en gitaar," vertelt Reichenbach enthousiast. Ook de Kamper 'Meneer Lambik', ofwel Bertus Krabbe is van de partij en door de Oudestraat laten The Dixie Masters en 'George van de muziek ' van zich horen.
Tekenen in Mangastijl of op de traditionele manier? Tijdens de tekenbattle verdedigt iedereen zijn of haar eigen stijl op het podium van het Van Heutszplein.
En ook studenten van de Comic design-afdeling van de opleiding ArtEz Art & Design zijn aanwezig om hun werk te laten zien.
Strips, sfeer en gezelligheid staan volgens Reichenbach centraal tijdens het Kamper Stripspektakel, dat de laatste tien jaar groots van opzet is geworden. "En hoewel het raamwerk nog hetzelfde is gebleven, is er zeker geen sprake van een platgewalste formule", onderstreept Reichenbach. Hij spreekt hierbij ook zijn dank uit aan de gemeente Kampen die het Stripspektakel mede mogelijk heeft gemaakt.
"Dit blijft nog steeds een familiedag en trekt naast Nederlanders, Belgen en Duitsers aan. En ook de striptekenaars komen hier graag. Voor hen is het inmiddels een soort van reünie geworden."

 

Afbeelding
Passieconcert door CMV Euphonia Wilsum in de Hoeksteen IJsselmuiden (3 foto's) Algemeen instagram 17 uur geleden
Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17