Veerkrachtig Reflex start met zege

KAMPEN - De volleyballers van eredivisionist Floorever/Reflex zijn de strijd tegen degradatie in de degradatiepoule begonnen met een zege. In de Reflexhal werd Fusion verslagen. De Kamper ploeg toonde veerkracht en boog een 0-2 achterstand om in een knappe 3-2 zege. In de strijd tegen degradatie is de opdracht van Reflex duidelijk. In een hele competitie (degradatiepoule) met Fusion, Zaanstad en SSS moet Reflex zorgen dat het aan het einde van de rit niet meer onderaan staat, om zo degradatie naar de topdivisie te voorkomen. De reguliere competitie tikt door in de play-outs. Als hekkensluiter mocht Reflex geen punt meenemen uit de competitie. SSS kreeg 1 punt, Zaanstad twee en Fusion drie. Reflex begon dus op achterstand. Het was dus zaak om een goede start te maken in de degradatiepoule. Dat lukte met de 3-2 zege en dat moet de ploeg een fikse dosis vertrouwen geven. Alles was gericht op de start van de degradatiepoule. Het vizier stond al wekenlang op 26 februari na een reeks wedstrijden met veel nederlagen. “Je bent gewend om te verliezen. Je weet niet precies hoe je moet winnen”, aldus Erik Huisken. “Dan is het belangrijk om te kijken wat je goed doet om vertrouwen te houden. Je moet niet blijven hangen in punten die je tegen krijgt.”Toch leek het vertrouwen in het begin te ontbreken bij Reflex. De ploeg begon zeer matig en keek in de eerste set al snel tegen een hopeloze 10-16 achterstand aan. Er lukte weinig bij Reflex. De ploeg oogde als aangeschoten wild en ging in de eerste set kansloos onderuit: 15-25. In de tweede set ging het lange tijd gelijk op. Halverwege de set begon Reflex de controle kwijt te raken en al snel verdween Fusion uit het zicht. Ook de tweede set ging naar de Rotterdammers: 19-25. Ook in de derde set ging het weer lange tijd gelijk op. Wederom leek het vervolgens mis te gaan. Een kansloze nederlaag van Reflex leek in de maak, maar ineens begon het beter te lopen. Ineens was er wel de noodzakelijke servicedruk en begon Fusion fouten te maken. Het publiek ging er achter staan en de wedstrijd kantelde. De thuisploeg boog een achterstand van 18-20 om in een voorsprong. Reflex liep uit naar 24-21 en had set binnen handbereik. Fusion kwam nog terug tot 24-23, maar Reflex kreeg loon naar werken: 25-23. In de vierde set ging Reflex door. Fusion leek het karwei te gemakkelijk te hebben opgevat en kreeg het steeds zwaarder. Van 9-8 liep Reflex uit naar 15-10. Vervolgens werd de set relatief eenvoudig binnengesleept: 25-19). In de beslissende vijfde set begon Reflex uitstekend met een 3-0 voorsprong. Fusion kon wel wat aanhaken, maar keek steeds tegen een redelijk grote achterstand aan. Nadat Sandor van Straten een punt scoorde via het blok van Fusion zat Reflex op rozen (12-9). De gasten kwamen echter nog sterk terug (13-11 en 14-12). Erik Huisken zorgde vervolgens voor het beslissende punt. “Het geloof was er. We zijn er voor blijven gaan”, aldus Huisken. “In de eerste set hadden we grote problemen met de servicedruk”, aldus Huisken. “Daardoor kwamen wij onder druk. In de tweede set kwam er meer volleybal in bij ons, maar door een dipje kon Fusion toch weglopen. In de derde set sloeg de vlam ineens in de pan. We pakten een paar goede punten en Rotterdam begon fouten te maken. Wij konden meer servicedruk uitoefenen.” Reflex trok de goede lijn door en won de wedstrijd. Een zeer belangrijke zege in een wedstrijd waarin de Kamper formatieineens opstond, terwijl de ploeg door menigeen al was afgeschreven. “Als je deze wedstrijd met 0-3 verliest, dan wordt het moeilijk om de koppen weer omhoog te krijgen. Nu weet dat je er kansen zijn, maar we moeten niet vergeten te knokken. Als we op 80 procent spelen, zijn we maar een matige ploeg. Bij 100 procent kunnen we leuke dingen laten zien.”(door Gerard Meijeringh)