Werkstraf voor pinnen met gestolen pas

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) - De officier van justitie in Zwolle liet donderdag haar 'onderbuikgevoel' spreken. Vanuit dat gevoel meende dat de 22-jarige H.N. uit Kampen wel betrokken was geweest bij de overval op een ruim dertig jaar oudere plaatsgenoot, maar had er toch 'teveel twijfel' over om de rechtbank hiervoor een veroordeling te vragen. Wel vond zij bewezen dat N. twintig minuten later met de pinpas van het slachtoffer had willen pinnen. Hiervoor eiste de openbare aanklager een werkstraf van 200 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Twee mannen waren op 21 oktober 2009 het huis van het slachtoffer binnengedrongen, nadat zij hadden aangeklopt en hij opendeed. Ze werkten de bewoner tegen de grond en terwijl de ene man hem daar hield, doorzocht de ander de woning en werd het slachtoffer gedwongen zijn pincode te geven. Het huis werd via de achterzijde verlaten. Zo'n wintig minuten later werd er met de pinpas geprobeerd geld te pinnen, maar dat lukte niet, want de pas was toen al geblokkeerd.

N. en zijn broer woonden jaren geleden een aantal maanden bij het slachtoffer in huis. De man kreeg een oogje op N.'s broer, maar dat was niet wederzijds. In die tijd vond er ook een overval op de man plaats, waarbij N. betrokken was en waarvoor hij werd veroordeeld. Van de zaak van oktober 2009 - toen de man opnieuw werd overvallen - zegt N. niets te weten. Hij was bij zijn vriendin, zo verklaarde hij tegen de rechtbank. In het huis van het slachtoffer werden geen DNA of vingerafdrukken gevonden; het enige 'bewijs' dat het om N. zou gaan, komt van de bank, die de bewuste avond foto's maakte van iemand die stond te pinnen. Twee agenten herkenden N. hierin. Het slachtoffer zei een half jaar later hetzelfde, maar dit gebeurde toen de agenten hem op de gelijkenis met N. hadden gewezen.

Volgens de advocaat zijn de foto's wazig; is de neus van de gefotografeerde man scherper dan die van zijn clit en is het ook vreemd dat tussen het tijdstip van de poging om te pinnen en het nemen van de foto's zeven tot acht minuten zitten. Hiervoor werd geen verklaring gegeven. Vrijspraak moet er komen, zo vindt de raadsman. Of dit gebeurt wordt over twee weken bekend als de rechtbank vonnis wijst.