Tigerclub houdt de 'sixties' levend

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Cream, Hendrix, The Beatles, The Stones. De 'sixties' vormen voor veel muzikanten het onbetwiste hoogtepunt van de popmuziek. Zo ook voor Jac Ruiten en Robbie van de Weerd die op 9 juni de laatste editie van het tiende jaar van de Tigerclub afsluiten.

Een initiatief waarmee ze iets van het opwindende gevoel uit de gloriedagen op willen roepen.De 'sixties' begonnen voor veel muzikanten al in de jaren vijftig. Het tijdperk is synoniem geworden voor jeugdig elan, voor vrijgevochtenheid, voor het gevoel dat er meer is dan het burgermansleven. De strijdkreet waarmee dit gevoel onder woorden werd gebracht was de Rock and Roll. Begonnen in de jaren vijftig onder aanvoering van lieden als Presley en Berry, bereikte zij het hoogtepunt in de jaren zestig met vernieuwers als Hendrix, Dylan en The Beatles. Met een ongekende experimentatiedrift in de muziek leek de jeugd te willen bevestigen dat het inderdaad anders kon.

De roep van Rock and Roll trok jongeren over de hele wereld. En waar Engeland 'Swinging Londen' had, had Nederland in het westen Beatstad Den Haag. In het oosten, in Zwolle, zorgde de befaamde club Suisse voor de nodige opwinding. Met muziekavond The Tigerclub had Suisse vanaf de jaren vijftig jarenlang de tent vol met een stevige portie Rock and Roll. Huisband in die tijd was het deels Kamper 'Rolling Guys' met artiesten als Henk Klompenmaker en Jan Nuyen. De Tigerclub was een groot succes, maar eind jaren zestig was het ineens gedaan. De stekker ging eruit. De Tigerclub werd een jeugdherinnering.

Resurrectie
"Dat veranderde toen Jac Ruiten De Tigerclub zo'n tien jaar geleden nieuw leven inblies", vertelt Rob van der Weerd, die zich vijf jaar later meldde om zijn muzikale collega te helpen. "Jac wilde weer iets van het gevoel uit die tijd terugbrengen en besloot De Tigerclub in Kampen te organiseren, in de Buitenwacht". Het idee sloeg aan. De zaal stond vol en de Tigerclub was back, zij het in een andere town. Van de Weerd weet wel waarom het concept aansloeg. "De sixties en seventies, dat waren de tijdperken waarin het allemaal is uitgevonden. Wie die tijd heeft meegemaakt, vergeet dat nooit weer.

Nostalgie
De Tigerclub richt zich met name op de mensen die in die tijd jong waren, en wil ze een leuke avond bezorgen. Voor die groep was er eigenlijk niet veel te doen. Ze kunnen zich weer even jong wanen en de beentjes los gooien."Op 9 juni vindt de laatste Tigerclub plaats van het tiende seizoen. "En dat doen we toepasselijk met de band Paradise. Een band die tien jaar geleden ook al op het podium stond", aldus Van der Weerd. "Een echte topband."De laatste Tigerclub van het seizoen wordt gehouden aan boord van De Veerman van Kampen. Inscheping vindt plaats om 13.30 uur en de Veerman vertrekt om 14.00 uur. De tocht duurt tot 18.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop voor 12,50 euro bij De Bastaard, Trendy Woman, Café De Lantaarn en Café De Unie of aan boord voor 15 euro.