Jongeren in debat

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN -  In 't Ukien lieten leerlingen van het Almere en het Ichthus college vrijdagmiddag zien hoe goed ze konden debatteren.
Ook parlementslid Ahmed Marcouch was uitgenodigd om in de jury plaats te nemen.

Tijdens het debat kwamen diverse stellingen aan de orde. Zoals: 'Jongeren die voor onrust zorgen op straat, daar valt niet mee te praten en er moet harder dan nu het geval is worden opgetreden tegen deze jongeren.'
Het voorstel om ze in roze tutu's een plein te laten vegen, viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo werd het aanpakken van de oorzaak van het gedrag als belangrijker gevonden. Ook werd het woord 'onrust' ter discussie gesteld en er werd gezegd dat er zeker wel met jongeren viel te praten, omdat dat nu ook al gebeurt tijdens het jongerendebat in 't Ukien.  Ahmed Marcouch vond dat er eigenlijk twee kanten aan het verhaal zaten. "Je moet duidelijke grenzen stellen en perspectief laten zien maar de jongeren moeten dat perspectief wel pakken."
 Ook de stelling 'Criminele jongeren worden vaak crimineel omdat ze zelf geen perspectief hebben. Daar kunnen ze niet veel aan doen, het komt door de ouders die gefaald hebben in de opvoeding', lokte veel reacties uit.
Zo was er iemand die de stelling ontkrachtte en daar Sesamstraat bij haalde. 'Hoe zit het dan met mijn kinderheld Bert? Hij is nooit opgevoed door meneer Aart, maar Bert is geen crimineel, nee Ernie heeft hem op het goede pad gebracht.' Hij kreeg meer medestanders die crimineel gedrag niet aan de ouders wilden wijten omdat bijvoorbeeld de invloed van hulpverleners en school op het gedrag van jongeren, ook een rol speelt.
Voorstanders noemden de belangrijke rol van de ouders en de normen en waarden die je vanuit huis meekrijgt als essentieel binnen de opvoeding. De winnaar van  het debat wacht een reisje naar Den Haag. Hij mag een deel van de fractievergadering meemaken, achter de schermen van de PvdA kijken en er is gelegenheid ook de hand te schudden van politici van de andere partijen.