Onthulling schilderij Hendrick Avercamp

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


KAMPEN - In de Gouden Zaal van het Stedelijk Munseum Kampen vindt op donderdag 1 september om 11.00 uur de presentatie plaats van een bijzondere bruikleen voor het museum. Al eeuwen is er geen schilderij van Kamper schilder Hendrick Avercamp langdurig te zien geweest in Kampen. Het Rijksmuseum Amsterdam heeft een groot gebaar gemaakt door een schilderij van Avercamp aan het Stedelijk Museum Kampen in langdurig bruikleen te geven. Na een welkomstwoord door Stan Petrusa, directeur Stedelijk Museum Kampen, en een korte toespraak door Pieter Roelofs, conservator Nederlandse 17e eeuwse schilderkunst van het Rijksmuseum Amsterdam, zal de wethouder van Cultuur, Janita Tabak, het schilderij onthullen!



 


Hendrick Avercamp (Amsterdam, 1585 - Kampen, 1634), 'de Stomme van Kampen', is een van de beroemdste schilders van ijsgezichten uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Geboren in Amsterdam, maar getogen in Kampen, waar hij een groot deel van zijn leven doorbracht en zijn inspiratie vandaan haalde. Veel van Avercamp's schilderijen zijn geïnspireerd op de winterse landschappen rondom Kampen. Met bijzonder veel detail schilderde hij "ijsgezichten", vaak met een verhaal en een grapje: een vrijend paartje, een plassend mannetje, een gevallen vrouwtje of een door het ijs gezakt figuur. Ondanks dat de schilderijen fictieve landschappen verbeelden, zijn er bij vele werken onmiskenbaar elementen in te zien die te vinden zijn in de stad of de omgeving van Kampen. Helaas is er geen enkel schilderij in de stad gebleven, maar zijn deze in het bezit van musea en particulieren in binnen- en buitenland. Op 1 september komt hier verandering in!


 


Programma:


11.00 uur ontvangst met koffie/thee


11.15 uur welkomstwoord door Stan Petrusa, directeur Stedelijk Museum Kampen


11.30 uur korte toespraak door Pieter Roelofs, conservator Nederlandse 17e eeuwse schilderkunst, Rijksmuseum, Amsterdam.


11.45 uur onthulling schilderij in de "Waterzaal" op de 2e etage door  wethouder van cultuur Janita Tabak


12.00 uur napraten en gelegenheid tot vragen stellen onder genot van een hapje en drankje in de Gouden zaal.