Gemeente opent poort naar 'creatiever' Kampen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Ruim zestig mensen kwamen donderdag naar debatcentrum De Poort. Ze praatten mee over de toekomst van de stad Kampen, met het stimuleren van de creatieve industrie als uitgangspunt. Debatcentrum De Poort hoopt met dit debat een klein vuurtje te hebben aangewakkerd om de creativiteit en innovatieve kracht van Kampen te versterken.


Het volgende debat, getiteld 'Journalistiek & Engagement', staat gepland voor 15 maart 2012 en vindt plaats naar aanleiding van het feit dat dertig jaar daarvoor (17 maart 1982) de in Kampen opgeleide theoloog en IKON-journalist Koos Koster met drie collega's werd vermoord tijdens zijn werk als verslaggever in El Salvador.


Deze eerste 'Poortavond' werd geopend door wethouder Janita Tabak van cultuur. Zij onthulde een plaquette met daarop in het Grieks de spreuk 'Drink of Verdwijn'. Dit adagium sierde ooit de schouw van de Cellebroederspoort in de tijd dat het nog een studentensoos was voor theologen. Debatcentrum De Poort wil alle bezoekers ermee oproepen mee te doen, verbinding te maken en idee in te brengen, of anders het heil elders te zoeken.


Drie sprekers, socioloog Jan van Popta, directeur Perry ten Hoor van Communicatiebureau Open en Elja Kalisvaart van KIZ Kreatieve Industrie Zwolle, verzorgden een korte inleiding, waarna aan de hand van stellingen van gedachten werd gewisseld. De avond werd geleid door de in Kampen woonachtige radiomaker Astrid de Jong, bekend van BNN en Radio 1. Een van de bevindingen van de avond was dat Kampen erbij gebaat is als de creatieve industrie en het reguliere bedrijfsleven elkaar beter zouden weten te vinden. Dit zou de innovatiekracht van bestaande bedrijven enorm kunnen versterken en uiteindelijk kunnen zorgen voor economische groei. De overheid zou daarin een faciliterende rol kunnen of zelfs moeten spelen.


Het debat vormde het startsein voor een onderzoek dat de gemeente Kampen laat uitvoeren naar de omvang van de creatieve klasse in Kampen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van Windesheim, onder leiding van socioloog Jan van Popta. De uitkomsten worden door de gemeente gebruikt in besluitvorming over hoe zij de creatieve klasse het beste kan ondersteunen. Het onderzoek neemt een paar maanden in beslag. De rapportage wordt ook gepubliceerd via www.debatcentrumdepoort.nl.

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 7 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 7 uur geleden