Jonge ontwerpster wint door lef en eigenheid

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages


GRAFHORST -  Ze won de eerste prijs in de categorie Fashion met haar modeshow 'Schone schijn', tijdens de voorrondes van de Kunstbende Overijssel.  Marleen Westerik (17) trok de aandacht van de jury met haar eigenzinnige en originele stijl en mag haar ontwerptalent laten zien op 23 april tijdens de landelijke finale in de Westergasfabriek in  Amsterdam.



 


Al in groep zes van de basisschool ontwierp de vwo-leerlinge van het Greydanuscollege een regenjas en vlak voor haar veertiende verjaardag de galajurk voor haar zusje, naar een ontwerp van Mart Visser.


Hierna ging ze zelf met haar idee stoeien, schreef zich in voor de Kunstbendewedstrijd en vertaalde vanuit haar psychologische interesse het thema Illusie in 'schone zijn'. "Mensen doen zich vaak anders voor dan ze zijn."


 


Het resulteerde in vier bijzondere jurken waarmee ze haar schoolvriendinnen Andrea, Christi, Damaris en Susan, over de catwalk liet lopen.


Zo is er de jurk met de vloeipapierbloemen aan de voorkant en de uit fietsbanden en computerstekkers bestaande achterkant. "Hiermee laat ik de tegenstelling tussen natuur en industrie zien", legt de ontwerpster in spe uit.


En de zwartwitjurk die aan de voorkant op een kuise toga lijkt, onthult aan de achterkant een zomerse blote jurk in het bekende gestreepte 'bajesmotief'. Zo komen uitbundig en blij en somber  en ingetogen samen. De vierde jurk is van crèmekleurige kant gemaakt en lijkt op een strapless trouwjurk. De mosgroene band die om het middel wordt gedrapeerd en de bijzondere krulhoed en pumps in dezelfde tint zorgen ook hier voor een tegenstelling. "Groen is de kleur van ontrouw", vertelt Marleen.  'Je kunt je mooi voordoen maar er kan iets negatiefs achterzitten", is haar symbolische uitleg.  Veel reacties kreeg ze op haar 'lampenkap'jurk, die is gemaakt van papier-mache met aan de onderkant frivole krullen.


 


Verrassen
De scholiere vindt het erg leuk om mode te ontwerpen. 'Zo'n 50 procent van mijn eigen garderobe heb ik zelf gemaakt." Toch heeft ze zichzelf niet voor een modevakschool of kunstacademie ingeschreven. "Om er je beroep van te maken moet je echt goed zijn en het is een onzeker bestaan. Maar ik wil er wel mee bezig blijven."


 


"We bewonderen je lef en je eigenheid en je hebt het thema op een potische manier verwerkt. Daarnaast heb je verrassend materiaal verwerkt. Blijf experimenteren en ontdekken", zo luidde het commentaar van de jury op haar ontwerpen.


Dat ze een eigen stijl heeft herkent Marleen wel.  Ze houdt ervan 'rare dingen' te doen en buiten de gebaande paden te treden. Door bekende ontwerpers laat ze zich dan ook niet echt  inspireren. "Maar ontwerpen van Mart Visser en Chanel vind ik wel mooi." Idee krijgt ze vaak van de natuur of foto's. "Ik pak het eigenlijk overal vandaan. En ik houd ervan kleding vrouwelijk te krijgen", vertelt de jonge fashionista die daarom ook geen liefhebber is van soepjurken.


Door de eerste prijs in de voorrondes te winnen ontving ze een mooie trofee. En op het Bevrijdingsfestival mag ze haar modellen weer in de eigen ontworpen jurken laten lopen tijdens de Lady's Night in De Kroon. De finale is op 23 april in de Westergasfabriek. "Dit is wel een stap in je carrière en er is in samenwerking met de Cosmo Girl ook nog een publieksprijs." Door veel stemmen te winnen maakt ze kans op een naaimachine en aandacht in het magazine.


"Het leuke hieraan is het werken met mensen,  die met kleding een kant van zichzelf kunnen laten zien."
De vier jurken die ze maakte zijn meer haute couture. "Het gaat erom een vorm van kunst te laten zien." De jonge ontwerpster houdt ervan mooie dingen te maken. "Ik kan er al niet tegen als ik bijvoorbeeld een lelijke folder zie."


Ze is best trots op het feit dat ze de eerste prijs haalde tijdens de voorrondes bij de categorie Fashion. Stiekem had ze het ook wel een beetje verwacht. "Toen de jury vertelde dat de prijs ging naar iemand die bijzondere materialen gebruikte en heel eigen was dacht ik: dat kan ik wel eens zijn."


Hierna was ze helemaal door het dolle heen. "Ik heb de hele avond staan springen, zat vol met adrenaline."
Ze vindt het fijn, dat na vele weken van hard werken tussen haar drukke schoolactiviteiten door ze nu waardering oogst. En natuurlijk lijkt de vervolgstudie 'Kunstmatige intelligentie', die ze na het vwo gaat volgen, haar erg leuk. Maar ja. de mode blijft toch kriebelen. "Als iemand aanbiedt mijn ontwerpen te produceren dan hebben we een deal", zegt ze stoer. "Weet je, twee dagen nadat ik gewonnen had  dacht ik al weer na over een nieuw thema voor de Kunstbende en was ik alweer idee aan het uitwerken. Welk thema ik bedacht heb? Nee, dat ga ik je niet vertellen...."

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00