College ondersteunt nieuwe ambities voor Nationaal Landschap IJsseldelta

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Het Nationaal Landschap IJsseldelta moet verder ontwikkeld worden en haar kwaliteiten moeten nog sterker onder de aandacht gebracht worden bij inwoners en toeristen.

Die ambitie heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag uitgesproken door akkoord te gaan met het Uitvoeringsprogramma Nationaal Landschap IJsseldelta 2012-2015. Het Nationaal Landschap IJsseldelta omvat de gemeenten Kampen, Zwolle en Zwartewaterland en is een van de twintig nationale landschappen van Nederland. Samen met het Waterschap Groot Salland en de provincie Overijssel willen de gemeentes de unieke eigenschappen van deze streek onder de aandacht brengen bij haar eigen inwoners en bij toeristen. In 2006 startten zij daarom het ontwikkelingsperspectief Project IJsseldelta. Het project zou aanvankelijk lopen tot 2013, maar dit programma is grotendeels uitgevoerd. De partners willen ook na 2013 verder en hebben daarom een nieuw en aanvullend programma tot 2015 ontwikkeld.
Tot 2015 gaan de partners  in ieder geval nog aan de slag met de verdere ontwikkeling van de Koggewerf in Kampen. "De Koggewerf biedt uitgelezen kansen om het maritiem erfgoed en het maritieme verleden van de IJsseldelta beleefbaar te maken", staat te lezen in het uitvoeringsprogramma. De gemeente Kampen heeft een quickscan uit laten voeren die een basis biedt voor verdere ontwikkeling van de werf met museale functies en toeristische arrangementen. Op de Koggewerf is al een informatiepunt van Nationaal Landschap IJsseldelta. Volgens het programma is de kans groot dat dit project voor 2015 wordt uitgevoerd. "Er is kans op particuliere cofinanciering en er is sprake van een hoge toegevoegde waarde voor het Nationaal Landschap. Bovendien zijn er kansen om dit project op te pakken in samenhang met andere projecten."
De afgelopen tijd zijn de fietspaden in Mastenbroek al aanzienlijk verbeterd, maar er zijn nog wat ontbrekende schakels. Ook deze worden in de nieuwe plannen aangepakt. "Dat biedt kansen om de relatie stad met platteland te versterken en het toeristisch recreatief potentieel verder te benutten. Dit project kan voor 2015 uitgevoerd worden."

Wilsum werkt aan zogenaamde pleisterplaatsen. Dit zijn rustpunten voor fietsers en wandelaars met uitzicht op de IJssel en het landschap. Inmiddels is er toestemming van Rijkswaterstaat om de veranderingen door te voeren en er wordt gewerkt aan de ontwerpen.

Het aanvullende programma tot 2015 kost zo'n 8 miljoen euro. De provincie draagt hieraan 1,5 miljoen euro per jaar bij. De overige partners, de gemeente Kampen, Zwartewaterland, Zwolle en Waterschap Groot Salland moeten samen elk jaar 500.000 euro op tafel leggen. Lees het volledige verhaal op www.brugnieuws.nl.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 16 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 18 uur geleden