Afbeelding

Braadspit

Cultuur

In 15e en 16e eeuwse huishoudens behoorde het braadspit tot een veel gebruikt stuk keukengerei. Vlees, wild en gevogelte werden aan het spit geregen en vervolgens geroosterd door het spit boven gloeiend houtskool te plaatsen. Het spit werd met het ene uiteinde in een houder geplaatst. Het andere uiteinde rustte meestal op een vuurbok en was voorzien van een zwengel, waardoor je het spit van tijd tot tijd kon keren.VetvangerEen attribuut dat onmisbaar was bij het gebruik van het braadspit, was de langwerpige vetvanger. Zij werden gemaakt van aardewerk of ijzer en zijn aan één kant voorzien van een geul, zodat je het opgevangen vet makkelijker kunt uitgieten over het vlees. Keramische exemplaren hebben net onder de greep één standpootje. Hierdoor verzamelt het vet dat van het vlees in de vetvanger druipt zich aan één kant van de vetvanger. Op die manier kon het vet gemakkelijk met een pollepel worden opgeschept om het daarna weer over het vlees te gieten.Incompleet De hier afgebeelde vetvanger is niet compleet - hetgeen helaas vaker voorkomt bij bodemvondsten – het deel met de geul ontbreekt. Gelukkig is het standpootje onder de greep nog wel duidelijk zichtbaar aanwezig.De afgebeelde ‘Vetvanger,’ maakt deel uit van de collectie van het Stedelijk Museum Kampen. Wilt u het museum steunen? Word dan vriend via www.stedelijkmuseumkampen.nl.Vetvanger, Bodemvondst Kampen, keramiek, h. 15 X b. 24 X l. 25 cm.,15e/16e eeuw. Collectie: Stedelijk Museum Kampen