Gemeente stelt grondprijzen 2011 vast

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De grondprijzen in Kampen voor 2011 zijn door het college van b en w vastgesteld. In de 'Nota Grondprijzen 2011' geeft het college inzicht in de manier waarop de grondprijzen tot stand komen en op welke segmenten van de vastgoedmarkt deze van toepassing zijn.  Uitgangspunt is een grondprijzenbeleid dat marktconform is.

De gemeente heeft zowel gekeken naar prijzen in de regio als de landelijke prijzen ter vergelijk. Dat laatste is niet maatgevend stelt Bert Boerman, maar zo voegt hij er aan toe: "je elders oriteren is altijd goed''.

De grondprijs per vierkante meter onder de vrije woningbouwkavels bedraagt, afhankelijk van de locatie, dit jaar 290 tot 345 euro, exclusief BTW.  "Met de vaststelling van de grondprijzen en bijbehorende onderbouwing wil het college het grondbeleid in Kampen meer transparant maken. Dit komt voort uit de afspraken die met de gemeenteraad zijn gemaakt in het kader van de Nota Grondbeleid 2009", licht Boerman toe.

De 'Nota Grondprijzen 2011' bevat de onderbouwing van grondprijzen voor onder andere woningbouw, met een uitwerking naar grondprijzen voor sociale huur- en sociale koopwoningen, projectmatige bouw en de verkoop van particuliere kavels. Ook andere onderdelen van de vastgoedmarkt komen aan bod: kantoren, detailhandel, bedrijventerreinen, overig commercieel vastgoed, maatschappelijke voorzieningen evenals de verkoop van reststroken grond.

De gemeente Kampen heeft als beleidsuitgangspunt dat bij de vaststelling van de grondprijzen wordt uitgegaan van de rele marktwaarde van de grond. Door de ontwikkeling op de vastgoedmarkt staan ook de grondprijzen onder druk. Daarom is in de Nota Grondprijzen 2011 gekozen voor een beter bij de huidige vastgoedmarkt aansluitend grondprijsbeleid. De nieuwe Nota Grondprijzen gaat uit van maatwerk per locatie en per woningbouwcategorie. De gemeente gaat daarbij uit van twee typen grondprijzen: grondquotes en vaste grondprijzen. Uitgangspunt blijft te allen tijde de marktwaarde van de grond. De grondprijzen die nu zijn vastgesteld gelden voor 2011. Het college wil de grondprijzen jaarlijks herzien en vaststellen.