Schenkel nieuwe coördinator 'Boek aan Huis service'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages


KAMPEN - Stel dat je graag leest maar door ziekte of ouderdom niet meer in staat bent om naar de bibliotheek te gaan. Dan hoef je door de  'Boek aan Huis service' je lidmaatschap niet af te zeggen. Een vrijwilliger van de Stichting Welzijn Senioren Kampen (SWSK) komt eens in de drie of vier weken op bezoek met een stapel boeken die je aanspreekt.
Deze service van de SWSK en de bibliotheek Kampen werd opgezet door vrijwilliger coördinator Lenny Vis, die haar taken deze maand heeft overgedragen aan Jan Schenkel. "We bestaan nu drie jaar maar nog niet voldoende mensen zijn hiervan op de hoogte. Daarom wil ik er wat meer bekendheid aan geven", vertelt de nieuwe coördinator, die als vrijwilliger al regelmatig boeken brengt bij senioren.Op dit moment zijn er zo'n twintig vrijwilligers actief en worden twintig bibliotheekleden bezocht die niet meer zelf hun boeken kunnen halen.



 Gezelligheid
"Ik bezoek zelf twee dames waar ik een keer in de maand naar toe ga en dan vier of zes boeken meebreng", legt Schenkel uit. "Ze kunnen een inschrijfformulier invullen en aangeven wat voor soort boeken ze het liefst lezen." Dit kunnen streekromans zijn, literaire werken of religieuze boeken. Ook als ze boeken met grote letters willen lezen, daisy-roms (voor slechtzienden) of een voorkeur hebben voor een bepaalde schrijver, mogen ze dat doorgeven. En ze kunnen ook muziek, tijdschriften of DVD's lenen "Meestal voel ik goed aan wat ze mooi vinden. Maar ik heb wel een keer gehad dat het in een streekroman ook over de tweede wereldoorlog ging en dat kwam wat te dichtbij voor de lezer."


Schenkel houdt precies bij wat er gelezen is, zodat hij niet hetzelfde meeneemt en hij levert de  boeken weer netjes in.  "Meestal blijf ik een half uurtje, ze zijn altijd heel bij als je komt. Ik ben ook wel eens bij een mevrouw op bezoek geweest die altijd een cd-rom wilde lenen omdat ze er ook bij wilde bijven breien en ze kon geen twee dingen tegelijk", lacht de nieuwe coördinator. Leden betalen voor de 'Boek aan Huis service'  32,50 per jaar.


De bezoeken brengen ook gezelligheid mee en mochten er problemen zijn dan kan de vrijwilliger dat weer doorgeven aan de SWSK.  "Voordat je vrijwilliger wordt moet er wel een overeenkomst ondertekend worden, je moet aan bepaalde eisen voldoen en hebt een bepaalde geheimhoudingsplicht. Zo wordt van vrijwilligers verwacht dat ze  integer zijn en bij de client passen. Als het niet klikt wordt er door de coördinator iemand anders voor je gezocht." 


 Ook als je bijvoorbeeld alleen in de winter gebruik wil maken van deze service dan kan dat, als je tenminste lid bent van de bibliotheek. Je kunt een onbeperkt aantal boeken meenemen en krijgt geen boetes.


De leden zijn volgens Schenkel erg blij met deze speciale service. "Zo blijven ze toch een beetje bij, anders wordt hun wereldje zo klein.  Lezen houdt je geest bezig en zo blijf je geprikkeld en je vereenzaamt niet zo. Ook dat er zo maar iemand aan huis komt vinden ze al geweldig."


Wie belangstelling heeft voor de 'Boek aan Huis service' kan contact opnemen met  SWSK (038-331 64 11) of de bibliotheek (038- 331 21 01). Ook mensen die graag vrijwilliger willen worden, kunnen contact opnemen met de SWSK.

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 11 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 13 uur geleden