The Centimeters na tien jaar de studio uit

· leestijd 3 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Onderling grapten ze er al over. 'CD-presentatie The Centimeters 2025', mailde de toetsenist eens vergezeld van een foto van een ingedutte band vijftigers. De Centimeters werken al jaren aan hun debuutalbum, maar de muzikanten werden voortdurend in beslag genomen door zijprojecten. De afronding van het album van de melige blanke funkband The Centimeters schoot er bij in. Nu, tien jaar na de oprichting, is het dan zover. Op zondag 27 maart wordt het debuutalbum gepresenteerd in 't Ukien onder de naam The Real Centimeters.

In de woonkamer van zanger/gitarist Geert Leurink staat een grote pallet met exemplaren van de verse schijf van The Real Centimeters. Op de, door Marleen Barelds ontworpen, hoes prijken getekende versies van de bandleden, waaronder de vrienden Serge Bredewold en Geert Leurink. Die laatste met karakteristieke bril en kaal hoofd. Maar wacht even... The Centimeters, dat is toch die band met die pruiken?


"Die pruiken hebben afgedaan", lacht Leurink. "Vandaar ook de nieuwe naam: The Real Centimeters. Je moet dit zien als de 'coming out' van de oude centimeters. We treden nu op als onzelf." Serge Bredewold, vriend en muzikaal partner sinds de oprichting van La Lupa in 1990, vult hem aan grappend aan. "Die pruiken begonnen een beetje naar zweet te stinken, daardoor kwamen er geen mensen meer naar de optredens. We besloten ze maar af te zetten."



Flashy look
The Centimeters waren jarenlang een markante verschijning op de Nederlandse podia. Vijf blanke jongens met grote afropruiken en behangen met goud speelden funk naar voorbeeld van hun grote idolen; The Meters. Vanwaar deze uitdossing?


"Wij speelden destijds muziek gebaseerd op The Meters, Sly Stone en James Brown", vertelt Leurink. "Ik had een elpee van The Commodores en die jongens zagen er zo 'flashy' uit. Ik dacht: wij kunnen die muziek niet als een stel oer-Hollandse jongens, brengen. Bij het Kamper Trompetter Korps regelden we voor ons eerste optreden in De Moriaan in 1995 een aantal pruiken. Zo ontstond onze look. Eigenlijk wilde we ons ook zwart schminken, maar in de zaal zaten donkere mensen, we waren bang dat dat misschien beledigend opgevat werd."




Het album
In de tien jaar dat de Centimeters het publiek trakteerden op hun mix van strakke funk en onweerstaanbare meligheid, werd het repertoire steeds persoonlijker. De covers van grote helden als The Meters en Sly Stone verving de band steeds vaker door eigen werk en uiteindelijk ontstond een avondvullende show. Live had de band het nodige te bieden, maar een album kwam er tot op heden nooit.


"We hebben wel eens een single uitgebracht, maar daar bleef het bij", aldus Leurink. "De Centimeters is echt een hobbyband", vult Bredewold aan. "We hadden zoveel andere dingen te doen. We namen wel vaak delen van nummers op, maar die bleven dan tijden liggen. Uiteindelijk hebben we tien jaar over dit album gedaan. Er staat zelfs een track op waarvan de basis in 2001 is gelegd, de zang is in 2004 opgenomen en de blazers pas in 2007. Die audio-files zijn jarenlang door de bandleden over en weer gestuurd, en telkens is weer iets toegevoegd."


De totstandkoming van de plaat mag dan wat tijd in beslag genomen hebben. De kwaliteit is er niet minder om. Dat kan ook bijna niet anders met een groep rasmuzikanten die allen jarenlange ervaring hebben in eigen bands of met begeleiding van anderen. Zo stonden zij onder andere op het podium met C-Mon & Kypski, Jan Akkerman en Jan Smit.


Bredewold heeft sinds het uiteenvallen van La Lupa in 1995 zelfs niets anders gedaan dan het begeleiden van andere muzikanten. Zo werkte hij met Ruth Jaccot, en momenteel met Nick & Simon. The Real Centimeters ziet hij als een uitlaatklep naast zijn rol als broodmuzikant. "In deze band kan ik mezelf creatief uiten en we hebben bovendien erg veel lol samen. Het is fantastisch om met vrienden op het podium te staan, met muziek die je ook nog eens erg leuk vindt om te maken."


Ook voor Leurink staat spelplezier voorop. "Maar ik zou het ook erg leuk vinden als de cd een beetje verkocht. Dan ben ik van die stapel in mijn keuken af en kan ik weer vrij door het huis lopen", lacht hij. "Maar serieus. Het is natuurlijk te gek als je van je eigen liedjes kunt leven. Dat is wel mijn ambitie."


Het album van The Real Centimeters wordt gepresenteerd op zondagmiddag 27 maart in 't Ukien in Kampen. "De plek waar het voor ons allemaal begon", aldus Leurink. De band begint om 15.00 uur te spelen. Het album is te koop bij Blue Music, op iTunes en via de website van de band www.therealcentimeters.com.


(door Nick de Vries)