GL vraagt aandacht voor het donker

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - GroenLinks afdeling Kampen nodigt mensen uit de plaatsen die in hun ogen onnodig fel zijn verlicht door te geven op de speciale Lichthinderkaart. Dit doen zij in het kader van de Nacht van de nacht. Deze is bedoeld om mensen ervan bewust te maken dat 'donkerte belangrijk is voor de natuur en voor een goede nachtrust', terwijl het steeds zeldzamer wordt. Op 29 oktober organiseert GroenLinks een fietstocht langs de lichtste en de donkerste plekken in en rond de stad. Meefietsen mag.

De actie 'Laat het donker donker' wordt al een aantal jaren georganiseerd. Steeds meer organisaties doen mee, waaronder ook veel gemeenten. Tijdens de Nacht van de nacht, dit jaar op 29 oktober, gaat op veel plaatsen het licht uit en worden allerlei activiteiten georganiseerd. Op de website www.laathetdonkerdonker.nl is daar van alles over te lezen.

Ook in Kampen zijn, dit jaar voor het eerst, enkele activiteiten. GroenLinks afdeling Kampen nodigt mensen uit de plaatsen door te geven die in hun ogen onnodig fel zijn verlicht. Plaatsen dus waar onnodig energie wordt gebruikt. Dat kan om wegverlichting gaan, om sportvelden of om bedrijven, om bouwlampen, kortom alle vormen van verlichting die om wat voor reden ook als hinderlijk worden ervaren. Het doorgeven van zulke plaatsen kan op de lichthinderkaart, te vinden via http://www.laathetdonkerdonker.nl/lichthinderkaart.aspx. Er zijn al veel meldingen binnen maar nieuwe zijn nog altijd welkom.

Op zaterdag 29 oktober nodigt GroenLinks belangstellenden uit mee te fietsen langs een aantal van de gemelde plaatsen. Welke plaatsen zijn onnodig fel verlicht, en waar is het juist nog heel donker? We verzamelen bij de ingang van het Gemeentehuis, aan het Burgemeester Berghuisplein, om 19.30 uur. De fietstocht staat voor iedereen open en zal circa 1 uur duren; onderweg zal enkele malen worden stilgestaan op heel lichte of juist heel donkere plaatsen.

De resultaten van de Lichthinderkaart en de fietstocht wil GroenLinks als suggesties inbrengen, bijvoorbeeld voor het nieuwe gemeentelijke Beleidsplan Openbare verlichting.