Overleg bouwproject Thuishaven strandt bij rechter

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE (JPZ) - Ook een laatste poging van de rechter om bouwbedrijf De Gilden en acht kopers van percelen bouwgrond in Grafhorst nader tot elkaar te brengen, strandde dinsdag in de rechtszaal. Het bouwbedrijf had het kort geding aangespannen om de kopers te dwingen alsnog de percelen af te nemen.

De percelen vallen onder het al zo geplaagde project Thuishaven aan het Ganzendiep in Grafhorst. Aanvankelijk was het plan medio 2009 de percelen aan kopers te leveren zodat ze er onderhand al  zouden wonen. Anno nu oogt de grond troosteloos. Of grond, een groot deel van het terrein staat sinds een tijd onder water. In de zomer van vorig jaar won De Gilden nog een kort geding tegen de huidige eigenaar van de grond omdat deze had verzuimd de boel te saneren. Inmiddels zijn de sporen van de voormalige betonfabriek Prefabo uitgewist, meende althans de advocaat van het bouwbedrijf. Doordat de levering van de kavels zo vaak was uitgesteld, besloten vier paar kopers eind vorig jaar verder af te zien van aankoop. Ze meenden dat De Gilden een wanprestatie heeft geleverd en vonden tevens dat ze niet langer gehouden zijn de grond af te nemen.

Het bouwbedrijf dacht daar anders over. In oktober vorig jaar is de sanering alsnog afgerond. De kopers wisten dat de grond nog gesaneerd moest worden. Bovendien, als ze van de koop af hadden willen zien, hadden ze gebruik moeten maken van een zogeheten financieringsbehoud. Als de kopers de financiering niet rond konden krijgen, konden ze op basis van dat voorbehoud gebruik maken van de ontbindende voorwaarden. De kopers kunnen ook inderdaad de financiering niet rond krijgen. De advocaat van de koper gebruikte harde woorden. Hij meende dat zijn cliten 29 maanden lang door het Kamper bouwbedrijf aan het lijntje zijn gehouden en zelfs "leugenachtige verklaringen" moesten aanhoren. "In september 2009 had De Gilden moeten leveren. Het zou allemaal binnen vier tot zes maanden in kannen en kruiken zijn, niet in twee of drie jaar. Dat is krankjorum. Het perceel staat blank en is niet opgehoogd. Mijn cliten vrezen nog jaren in een moeras te moeten wonen."

Het gaat om twee jongere en twee oudere stellen uit Kampen, IJsselmuiden en Grafhorst. De rechter proefde dat de stellen eigenlijk nog wel graag op deze plek aan de dijk zouden willen wonen. Ze vroeg of beide partijen wellicht alsnog in overleg wilden treden. De Gilden stond daar welwillend tegenover. Na enig beraad zagen de vier stellen daar toch van af. "Er is geen financiering meer te vinden. Mijn cliten zien geen rele mogelijkheden meer om verder te praten."

De rechter vonnist op 31 januari.


 


 

Broederkerk
Regiobijeenkomst van stichting 'Kom over en help' Algemeen 12 uur geleden
Wethouder Richard Boddeus neemt de handtekeningen in ontvangst
Actiegroep Muziekpad bestendigt protest met honderden handtekeningen Algemeen 19 uur geleden
Een eigen moestuin; Alex oefende er in Kampen al mee, maar straks heeft hij een immense moestuin voor eigen biologische teelt (foto: Attest Communicatie)
Freelancer De Brug vertrekt naar Bulgarije (8): Natuurlijk wil ik ook een eigen moestuin Algemeen 27 mrt, 15:57
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05