Kamper ridder breekt lans voor Zwolse horeca

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages


ZWOLLE - Als het aan de Kamper ridder Dolf ligt krijgt het gemeentebestuur van Zwolle blauwe vingers van het geld tellen. En een rood hoofd van schaamte. De beschermheer van Kampen neemt het namelijk op voor Zwolse horeca-exploitanten die vijfhonderd euro boete kregen wegens vermeende geluidsoverlast aan de deur. Hij 'betaalde' de boete vandaag in eurocenten opdat het Zwolse gespuis er maar zere vingers aan over mocht houden.


 


Dolf Schinkel kon een dag eerder al lachen om de actie die refereert aan de legende waarbij Kampenaren het carillon van de ingestorte Sint Michalstoren aan de Zwollenaren betaalden in florijn-centen. Wat het extra ludiek maakt volgens hem is dat het nu gaat om een Kampenaar die de inwoners van die andere Hanzestad geen poets wil bakken, maar juist te hulp schiet. Dat wil zeggen de ondernemers. "Ik ben zelf natuurlijk ook ondernemer, maar ik steun alleen acties waar ik achter kan staan. De horeca-exploitanten om wie het gaat hebben een boete van vijfhonderd euro gekregen omdat is geconstateerd dat er geluid uit hun horecagelegenheid kwam toen de deur openstond. Dat gebeurde echter met warm weer en dan mag men wel wat coulanter zijn. Bovendien vind ik vijfhonderd euro wel een heel hoog bedrag. Twee uitbaters hebben een rechtszaak aangespannen en dat zal niet voor niets zijn. Anderen betalen onder protest. Nu is het wel zo dat ik er natuurlijk niet bij ben geweest. Maar als er in alle gevallen echt sprake is van geluidsoverlast dan bestaat de Zwolse horeca dus uit een stel asocialen en dat vind ik op voorhand niet geloofwaardig." En over het bedrag in eurocenten liet Kampens beschermheer vooraf weten: "Het mooiste is natuurlijk als de boetes ter plekke worden ingetrokken. In het andere geval wil ik dat de gemeente Zwolle het geld aanneemt en dat men ook echt gaat tellen om te controleren of het bedrag klopt. In ruil daarvoor wil ik een kwitantie. We betalen in koperen munten en ik heb nog even uitgezocht of dat vroeger ook zo was. Dat blijkt het geval."

Een van die uitbaters die een boete kreeg is Paul Reijntjes. Samen met zijn compagnon Gertie Smits runt hij Stapps Inn. Stadsomproeper Peter Vader kon niet in deze vakantieperiode maar in Dolf Schinkel vond hij een waardige vervanger voor een protestactie. "Je kunt wel onder protest betalen, maar daarmee maak je nog geen statement. Met deze actie hebben we dat wel gedaan. Ik praat overigens heel graag met de gemeente. Het is zeker niet zo dat ik vind dat er geen regels moeten zijn. Als er sprake is van aantoonbare overlast mag er uiteraard worden gehandhaafd. Waar ik moeite mee heb is dat er geen decibelmeter aan te pas is gekomen. Ik zie graag dat een expert de deuren bij langsgaat en vaststelt wat toelaatbaar is en wat niet. Nu heeft men gewoon geconstateerd dat er een deur openstond en dat daar geluid uitkwam. Iets waar je niet aan ontkomt. Bij warm weer zitten mensen op het terras. De mensen binnen willen ook worden bediend en dus gaat de deur open en dicht. En de muziek telkens uitzetten vind ik echt geen optie." Reijntjes vervolgt: "Ik zie graag dat die bepaling uit het convenant wordt gehaald en er op basis van metingen nieuwe afspraken worden gemaakt. Ja, dat heeft ook als voordeel dat je overtreders echt ergens op aan kunt spreken. Wanneer het blijft zoals het nu is betekent dat heel simpel dat je als uitbater telkens als het mooi weer is, een boete kunt krijgen."


Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.