Vijfentwintigduizend euro subsidie voor Ikonenmuseum

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Het collegevoorstel om 25.000 euro toe te kennen aan het Ikonenmuseum is zaterdagochtend door de raad aangenomen. De PvdA en Gemeente Belang Kampen stemden tegen omdat ze de subsidie in deze tijd van bezuinigingen niet verantwoord vinden. Ook GroenLinks en de SP stemden tegen waarbij een belangrijk punt in het debat was of een grote subsidie wel kan zonder daar voorwaarden aan te verbinden. GroenLinks diende hiervoor een amendement in, dat ook ondertekend werd door VVD en SP.

De PvdA-fractie was al tegen toekenning van de subsidie toen de discussie nog in de commissie werd gevoerd. Ook GroenLinks was toen tegen en Gemeente Belang Kampen twijfelde. Zaterdagochtend leek vrijwel de hele raad, op PvdA na, positief te staan tegenvoer de toekenning. Dit veranderde in de loop van de discussie.

De PvdA-fractie vindt het in deze tijd onverantwoord om dergelijke subsidies toe te kennen. "Het is nu niet uit te leggen aan onze inwoners", aldus Kristy van den Berg. "Nog meer dan anders moeten we verantwoordelijk met onze centen omgaan".

Ook benadrukt Van den Berg dat in de Cultuurnota nog is gesteld dat het Ikonenmuseum, dat een particulier museum is, zijn eigen broek moet zien op te houden. Dat er zomaar een waarderingssubsidie wordt toegekend vinden zij dus zeer vreemd. "Wij vinden 25.000 euro in tegenstelling tot sommige andere fracties geen symbolisch bedrag. We moeten ons kritisch afvragen of het eerlijk en rechtvaardig is om nu een waarderingssubsidie toe te kennen aan het Ikonenmuseum, terwijl we net flink hebben bezuinigd op Cultuur binnen onze gemeente. Denk dan bijvoorbeeld aan Quintus of de subsidies voor de amateurkunst. Of denkt eens aan de bezuinigingen op bijvoorbeeld het schoolzwemmen."

Tot slot benadrukt Van de Berg dat het niet de eerste keer is dat de raad een investering in het Ikonenmuseum doet. "In 2008 is er nog 75.000 toegekend voor uitbreiding."


GroenLinks heeft bezwaar tegen de hoogte van deze subsidie als die gegeven wordt zonder een duidelijke tegenprestatie. "Waarderingssubsidies hebben een reguliere bovengrens voor 'zeer bijzondere omstandigheden' van 1250 euro. We beslissen vandaag over een bedrag van 20 keer dat maximum. En dat bedrag geven we weg in een tijd van bezuinigingen en stagnerende koopkracht", zo meldde GroenLinks, die vindt dat het hiermee gerechtvaardigd wordt om een tegenprestatie te verwachten die ten goede komt aan de inwoners en om ook inzicht te hebben in die tegenprestatie.

Jansen dacht aan korting, gratis dagen, extra openstelling, wie weet ook op zondag, maar liet die keuze aan het museum. 'Voor wat, hoort wat' stelde zij. "Het kan niet zo zijn dat we 25.000 euro uit onze begroting halen in tijden van bezuinigingen, terwijl onzeker blijft of onze eigen burgers daar baat bij hebben." Het museum kreeg van haar de tijd tot juli om de afspraken op papier te zetten.

Een meerderheid van de raad vond deze extra voorwaarden overbodig. Voor GroenLinks en SP was dat reden om niet in te stemmen met de subsidie.


Directeur Harry van Biessum van het Ikonenmuseum is blij en opgelucht dat het Ikonenmuseum toch subsidie krijgt en alle geplande activiteiten nu gewoon kunnen doorgaan. "Het is ook een goed signaal naar de provincie die we nog mee willen krijgen. Het museum trekt ook regionaal en internationaal bezoekers aan. Het was trouwens fijn om tijdens de vergadering, die vanochtend al vanaf 7.00 uur plaatsvond, te merken hoeveel waardering het Ikonenmuseum krijgt."

Van Biessum weet dat hij nog aan het begin staat van het traject. "Eind februari kunnen we het resultaat hiervan zien en de eventuele risico's en wachten we de reactie van de Alexanderstichting af, die in maart bekijkt of het nog steeds verantwoord is om door te gaan. Er ligt een begroting en er moet rekening worden gehouden met bepaalde kosten. Het Ikonenmuseum heeft een aanvraag voor een projectplan met betrekking tot de inrichting van de expositie. Dit is het jubileumjaar en we willen de Kamper bevolking er ook meer bij betrekken en de scholen."


 

Voorzitter Theo Rietkerk van Go-Ahead noemde de handelswijze van Jubbega 'kwalijk'
KNVB fluit Jubbega terug: competitie dient uitgespeeld te worden Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Zalk geef zich niet zomaar gewonnen in Lemele Sport 22 apr, 22:15
Afbeelding
Burgers gezocht die samen een boerderij op willen richten (3 foto's) 3 foto's instagram 22 apr, 13:21

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.