Capella Amsterdam in Bovenkerk

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - Capella Amsterdam, winnaar van onder meer de VSCD Klassieke Muziekprijs van 2009, treedt op zaterdag 17 maart om 20.15 uur op in de Bovenkerk. Voor Kampen werden de mooiste koormuziekstukken van de twintigste eeuw uitgezocht, met werken van Rudolf Escher, Robert Heppener en Ton de Leeuw. Een van de zangers is Marjo van Someren,  freelance zangeres en sinds acht jaar woonachtig in Kampen.
"We brengen een modern programma met Holandse meesters", vertelt Marjo. Voor wie niet bekend is met de vocale koormuziek van Capella Amsterdam is  het volgens haar moeilijk een vergelijking te maken met bekendere soorten. "Maar misschien lijkt het nog het meest op filmmuziek in een modern jasje."
Bezoekers horen in de Bovenkerk een rijkdom aan stemkleuren en soms gesproken akkooorden. "We werken veel met tekstexpressie", meldt de zangeres die doorgaans in kleinere zalen zingt en de grote ruimte als een akoestische uitdaging ziet.
Het professionele koor is al 12 jaar professioneel bezig en de zangers en zangeressen zijn tussen de dertig en vijftig jaar. "We zingen in opdracht van orkesten en worden bijvoorbeeld ook wel eens door de Nederlandse opera ingehuurd als theaterkoor."



Super zuiver

Het koor staat sinds 1990 onder artistieke leiding van chef-dirigent Daniel Reuss. Sindsdien heeft het koor zich in zowel het oude als in het moderne en hedendaagse repertoire in Nederland een prominente positie verworven. "Daniel is kritisch en streng en leidt ons hierdoor naar grote hoogtes. Hij bindt het samen. We onderscheiden ons door het super zuiver zingen; de klanken zijn heel transparant. En de cd's die we hebben opgenomen zijn ook internationaal goed ontvangen."
Als klein meisje was Marjo altijd al aan het zingen. "Tot vervelens toe, ook als ik moest slapen", lacht ze. Later volgde ze zanglessen en ging ze naar het conservatorium waar ze klassiek werd opgeleid.
Zingen betekent veel voor haar. "Mooi is dat je tekst hebt en melodie die je overbrengt op mensen. Zingen voelt op alle momenten goed; of je nu verdrietig bent of blij."
Volgens Marjo is het een superervaring om zaterdag in de Bovenkerk het koor te horen. Er worden liederen gezongen van Rudolf Escher ( Le vrai visage de la paix),  Ton de Leeuw (Car nos vignes sont en fleur), Robert Heppene (Del iubilo del core che esce in voce), Rudolf Escher (Songs of Love and Eternity  en Three poems by W.H.Auden.)
"Zelf als je niet zo van koren houdt is het een heel bijzondere ervaring", vertelt Marjo. "Er worden veel wereldlijke teksten gezongen,  over de liefde en het leven. Of we daar een doel mee hebben? We willen wel iets moois meegeven, dat je de kerk uitloopt met een ander perspectief."

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 13 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05