Fietsers Constructieweg moeten voorrang geven

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) - Bewoners van de Constructieweg in Kampen hebben vrijdag bot gevangen bij de bestuursrechter in Zwolle in hun poging een verkeersmaatregel terug te draaien. Maar er gloort hoop: op verzoek van de rechter beloofde een gemeenteambtenaar dat er serieus naar een creatieve oplossing wordt gezocht.


Het draaide allemaal om de kruising van de Constructieweg met de Ambachtsstraat, waar de voorrangsregels onlangs zijn omgedraaid. Op dat punt is de Constructieweg nu een uitrit geworden, waar fietsers voorrang moeten verlenen aan verkeer op de Ambachtsstraat.


Twaalf aanwonenden en hun gezinnen hebben daar bezwaar tegen. Ze voorzien gevaar voor de fietsers, ook voor kinderen uit de omgeving die basisscholen verderop in Kampen moeten bezoeken. Ze vinden dat de gemeente te weinig oog heeft gehad voor de veiligheid van de stroom fietsers vanaf de Constructieweg.


Nog voor hun bezwaar kon worden behandeld is de omkering al een feit. De gemeenteambtenaar legde uit waarom: een aannemer was toch al bezig met een reconstructie van de Nijverheidsstraat en kon dit er als meerwerk even bij pakken. Reden waarom de gemeente niet gewacht heeft tot de bezwaartermijn van zes weken na de publicatie van het verkeersbesluit in juli. Niet netjes, merkte de bestuursrechter op: "Die termijn staat toch niet voor niets in de wet?"


De gemeente wil van de Ambachtsstraat de belangrijkste verkeersroute naar industrieterrein Haatlanden maken. Met de verkeersveiligheid in de nieuwe situatie valt het volgens de ambtenaar nogal mee. Bij een telling kort voor de zitting zijn in de spits ongeveer vijftig fietsers op de omstreden kruising gepasseerd, van wie precies drie jonge kinderen.


Het bezwaar van omwonenden is dezelfde dag van de zitting afgewezen, de motivatie van de bestuursrechter is nog niet bekend. Maar wel heeft de ambtenaar beloofd dat de gemeente zal onderzoeken naar een alternatief voor fietsers. Binnenkort moet namelijk ook de dichtbijgelegen rotonde van de Zambonistraat met de Ambachtsstraat worden opgeknapt. Mogelijkkan daar een fietspad langs getrokken worden, via welke fietsers vanaf de Constructieweg op een veilige wijze naar de Ambachtsstraat kunnen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.