Afbeelding

Adema gelooft in mogelijkheden Rijksmuseum Kampen

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN ? Een tweede Rijksmuseum in Kampen. Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar dat weerhield CDA'er Cor Adema er niet van om contact op te nemen met het de directie van het museum.?Wij hebben de ruimte, en het Rijks heeft nog ruim 1,2 miljoen kunstvoorwerpen in een depot, dus waarom niet??, sprak hij dinsdag nog enthousiast.

Enkele dagen later heeft het museum laten weten dat een tweede vestiging op korte termijn niet waarschijnlijk is, maar dat het in bruikleen geven van kunstwerken wel mogelijk is.Adema laat zich er niet door uit het veld slaan. ?De bruikleen is een eerste stap in de goede richting. Mijn idee is niet iets dat van vandaag op morgen gerealiseerd kan worden. Het is wellicht een tienjarenplan. Het probleem is uiteraard vooral het geld, maar als het museum, de provincie, het Rijk, Europa en de gemeente samenwerken, dan is er misschien op lange termijn iets te realiseren.?

Louvre-Lens
Het idee voor de dependance spookt al een jaar door Adema's hoofd. Als inspiratie diende museum Louvre-Lens. Ook museumgigant Louvre heeft meer kunstobjecten dan zij in haar museum kwijt kan, dit loste men op door in Lens, in het noorden van Frankrijk, een dependance te openen in december 2012, met een recordaantal bezoekers van 900.000 tot gevolg. Wat in Frankrijk kan, moet op kleinere schaal ook in Kampen kunnen, dacht Adema.

?Een dependance in Noordoost-Nederland van het Rijksmuseum biedt uitstekende mogelijkheden voor een bezoek aan een museum met een topcollectie en aan een middeleeuwse stad. Kampen is daarvoor dan de ideale plek, we liggen centraal in Nederland, met een goede weg- en treinverbinding. Bovendien hebben we een prachtige historische binnenstad. De combinatie met het museum zou voor toeristen een prachtig dagje uit kunnen betekenen. Tot slot hebben we er ook de locatie voor. De Theologische universiteit staat momenteel leeg.?

Spoorlanden
?Als het Rijksmuseum liever nieuw bouwt. Dan zouden ze bijvoorbeeld naar de Spoorlanden kunnen gaan. Je stapt als toerist dan zo uit de trein en hebt zicht op het mooiste rivierenfront van Europa. Dat nodigt natuurlijk ook uit om even de stad in te lopen, om te genieten op een van de terrasjes van Kampen. Het geeft een enorme boost aan de middenstand en horeca ?.

Adema realiseert zich dat het idee nogal ver van de realiteit verwijderd lijkt: ?Maar bij dit soort grootse ideeën is het van belang dat je een lange adem hebt. Ik heb me ook jarenlang ingezet voor de aanpak van de sluizen bij Kornwerderzand. In het begin dacht ook iedereen dat het onhaalbaar was. Nu is realisatie dichterbij. Als je het idee maar lang genoeg blijft herhalen met de goede argumenten, en er voor zorgt dat veel mensen ervan horen en enthousiast worden, dan heb je kans dat het op een gegeven moment helemaal niet zo onrealistisch meer is. Wat betreft het museum de kiem nu gelegd.?

Adema heeft een brief gestuurd naar het Rijksmuseum. De eerste reactie van de secretaresse van de directeur collecties van Taco Dibbits was dat voorlopig alleen het in bruikleen geven van voorwerpen waarschijnlijk leek. ?Maar ik hoop in de komende weken eens de gelegenheid te krijgen om persoonlijk het gesprek met Dibbits aan te gaan?, aldus Adema.

Afbeelding
Django Wagner zegt af voor Sail Kampen 2024 en wordt vervangen door Henk Dissel Algemeen 19 uur geleden
Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 28 mrt, 09:00
Afbeelding
Wie wil De Brug bezorgen in de binnenstad van Kampen? (En enkele andere wijken) Algemeen 28 mrt, 08:17
Afbeelding
Verblijf Oekraïners in samenleving komt in nieuwe fase Algemeen 28 mrt, 08:00